Mnichov

76%
Mnichov
Nejtragičtější den v olympijských dějinách, masakr izraelských sportovců v roce 1972 v Mnichově, který měla na svědomí palestinská teroristická organizace Černé září, se nesmazatelně vepsal do historie dvacátého století. O událostech, které následovaly, toho v učebnicích dějepisu nebo dobovém tisku mnoho nenajdete. Sérii nájemných vražd proti strůjcům atentátu, které naplánovala a provedla izraelská tajná služba, v mistrovsky napínavém thrilleru zmapovala režisérská legenda Steven Spielberg. Hrdinou příběhu je mladý Izraelec, příslušník tajné služby Avner (Eric Bana - Trója, Hulk), který je stejně jako většina jeho krajanů zdrcen mnichovskou tragédií. V téhle atmosféře ho osloví důstojník Mossadu Ephraim (Geoffrey Rush - Záře, Piráti z Karibiku), jenž mu nabídne účast v nejriskantnější operaci, kterou do té doby tajná služba židovského státu provedla. Avner musí opustit těhotnou manželku, změnit totožnost a využít všech svých schopností k dopadení a zabití jedenácti mužů, které Mossad obvinil z přípravy mnichovských vražd. Přes své mládí a nazkušenost se Avner brzy stane vůdcem pětičlenné skupiny, v níž kromě něj figuruje řidič Steve (Daniel Craig - nový James Bond), schopný padělatel Hans (Hanns Zischler), odborník na výbušniny Robert (Matthieu Kassovitz) a "čistič" Carl (Ciaran Hinds). Po celém světě metodicky vyhledávají a úspěšně odstraňují "své" muže a čím dál víc na ně doléhají tři zásadní otázky: Co jsou zač ti, které zabíjíme? Lze jejich vraždy ospravedlnit? Zabrání jejich smrt dalšímu teroru? V souboji svědomí a touhy po pomstě si navíc uvědomují další nepříjemný fakt - čím déle budou lovit teroristy, tím pravděpodobnější je, že i oni začnou být loveni. Scénář k Mnichovu napsal držitel Pullitzerovy ceny Tony Kushner, kterého nadchla spolupráce se Spielbergem. "Nikdo nedokáže vtisknout příběhu tolik napětí jako Steven. U něj víte, že vás už v první minutě nemilosrdně hodí přímo do epicentra příběhu, zmačkne jako citrón a přitom si ještě najde čas pro hledání odpovědí na velmi citlivé otázky," říká Kushner.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Jde o několikáté filmové zpracování známého případu a tak v podstatě nepřináší nic nového. Je jen zpracován zase o něco jinak. A mistrovský rukopis Stevena Spielberga je skutečně znát. Jde o mimořádné dílo pojednávající okolnosti oné události, které se emočně dostávají do srdcí diváků a vyvolává u nich vytvořit si svůj vlastní úsudek. Násilí opravdu vyvolává jen další a zbytečné násilí a taková je kupodivu i myšlenka celého filmu. Snímek sice vyznívá jako další obyčejný zábavný akční thriller, ale přes své syrové konfrontační momenty a krapet provokujícími aspekty určitých událostí vlastně poukazuje na reálné nesmyslné použití násilí, které přežívá do dnešních dnů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Snaha o ambivalenci a nejednoznačnost, což není samozřejmé (ale ani objevné). Pro všechnu tu sošnost ale film vyvolává velký odstup. Jinak asi nejdivnější juxtapozice akce a sexu, jakou si vybavuju. Nakonec mě to ale hlavně nudilo, protože point je jasný tak nějak celou dobu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Kniha George Jonase popisující atentát na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově roku 1972 se stala bestsellerem, ale její převedení na plátno trvalo více než 20 let. Rozhodně to však tématu neubralo na skandálnosti, ba naopak. Po brutálním teroristickém útoku se izraelská předsedkyně vlády Golda Meier (Lynn Cohen) odhodlá k razantní odezvě. Izraelská tajná služba Mosad vybere svého člena Avnera (Eric Bana), aby se stal šéfem speciální tajné špiónské buňky, která má za úkol atentátníky najít a povraždit. S přibývajícími mrtvými a více či méně úspěšnými atentáty však sami agenti pochybují o svém poslání. Steven Spielberg se netají svými názory a svůj opus Mnichov nabízí jako materiál k diskusi, která se ovšem začala odehrávat v médiích již hodně před premiérou filmu. Dokonce se přihlásil i jeden z přeživších atentátníků, který Spielbergovo dílo otevřeně kritizoval. Stejná kritika se však režisérovi dostala i z řad Izraelců. Film však nabízí divákovi doslova magický zážitek. Funguje jako brilantní thriller i jako psychologické drama. Spielberg skvěle dokázal navodit atmosféru a Mnichov tak rozhodně nepatří mezi filmy, které by měly vidět citlivější povahy. Autenticitě napomáhá pečlivá výprava a vizuálně doladěná složka evokující filmy ze 70. let. Svou úlohu však sehráli i skvělí herci, kromě osvědčeného Geoffrey Rushe nejvíce zaujme soustředěný výkon Erica Bany, který po neuvěřitelně komerčně úspěšné sérii filmů táhne celý film. Mnichov se hrál v kinech po celém světě bez žádné reklamní kampaně (nutno dodat, že bez placené, samotné uvedení plnilo stránky všech novin) a Spielberg si z pozice autora díla vynutil i různá distribuční privilegia. Mnichov byl nominován na 5 Oskarů včetně toho za nejlepší film.

Dodatečné informace

Původní název:
Untitled 1972 Munich Olympics Project (více)
  • Kanada Mnichov
  • Kanada Untitled 1972 Munich Olympics Project
  • Kanada Minchen
  • Kanada Minhen
  • Kanada Mníchov
  • Kanada Monaho
  • Kanada München
  • Kanada Munich
  • Kanada Münih
  • Kanada Munique
  • Kanada Steven Spielberg's Munich
Premiéra v ČR:
2. 2. 2006
Země původu:
Kanada, USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch