Americký gangster

80%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8.5
Kvalitní gangsterský snímek,které v dnešní době skoro nevznikají. Mohl bych tady vypisovat všemožné superlativa díky čemuž jsem si film zamiloval. Ono bude stačit,když napíšu jeden důvod proč si film pustit. Tím důvodem je - Washington. Celý snímek si ukradne pro sebe a pokaždé,když se objeví před kamerou,tak předvádí to nejlepší ze sebe. Americký gangster si klidně může dovolit jít do srovnání s takovými filmy jako je Kmotr,nebo Tenkrát v America a vyjde z toho s čistým štítem.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Perfektní gangsterka.. řekl bych téměř dokonalá. Filmy na základě pravdivém příběhu jsou u mě navíc automaticky vždy o něco výše. Denzel Washington předvedl vrcholný výkon své kariéry a zastínil Russella Crowe a všechny ostatní. Režie Ridleyho Scotta také udělala své - 90%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Americký gangster pro mě ztělesňuje vše, kvůli čemu jsem dřív gangsterky neměl rád. Zdlouhavý příběh, tajemně se tvářící (ale jen tvářící) postavy a spousta natahované nudy. Nedokážu se tomu filmu otevřít, stejně jako on se odmítá otevřít mně.
muzz
muzz
18 035 bodů
9
Tenhle film mě překvapil (když jsem si ho pustil, netušil jsem o čem to bude a kdo v tom hraje). Washington hraje skvěle, atmosféra hutná, nevadilo ani neobvykle velké množství nebělochů (přece když se řekne Mafie, musí tam být Taloši, ne?). Kupodivu hlavní hrdina měl moje sympatie, byl to takový pragmatik :) Navíc, bylo to natočeno podle skutečné události, což mám u filmů vždycky rád. A proč jsem z toho asi měl ten dobrý pocit? Riddley Scott, no. Je to poznat. Pan režisér.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Stříhat materiál z pěti kamer je neskutečná pruda. Střihačem filmu byl tradiční Scottův spolupracovník Pietro Scalia, kterému leží na polici Oskar za JFK Olivera Stonea a za Černý jestřáb sestřelen a na zdi má plakety s nominacemi za Gladiátora a Dobrý Will Hunting. Scalia si vždy vezme nesestříhaný materiál s označenými záběry Ridleyho Scotta, které se mu nejvíc líbí. Scott pak označí nejlepší jetí a dopíše seznam poznámek. Pak dodá v postsynchronech poznámky k nejlepším výkonům v dabingu. Scalia to pak všechno vezme a začne dřít. V momentě, kdy mu to k sobě nepasuje, začíná dělat další verze a hrabe se v desítkách hodin natočeného materiálu a připravuje vlastní verze, které většinou po agresivních výbuších vzteku Scott schválí. Jenže Scott ví co dělá, dovede pracovat i s velmi problematickými primadonami a filmu dodává eleganci rozpohybovaného výtvarného díla vysoké úrovně a své řemeslo zvládá jako málokdo. Tenhle film je majstrštyk.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Vietnamský gangster alias trochu jiný záběr na řiť, do níž Amerika po druhé světové směřuje a kolem níž lze tančit s bankovkami, samozřejmě s více či méně špinavýma rukama. Parádně svižné, skoro jako ve stylu zlatých Scorseseho žánrovek, umně gradované v informačních a motivačních paralelismech mezi aktéry a natočené s jistou učitelskou odtažitostí, díky níž lze vnímat nejen titulní příběh postav, ale i celkový výpovědní a nadčasový diář o době a propojenosti jednotlivých sociálních či ideologických složek. A současně nonstop zábavné jako ryzí 'policejní' gangsterka. Tři hodiny bohatě splaceny.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
I když je to spíše ten mladší brácha ze Scottů, který se vzhlídl v kouzlu hereckého umění Denzela Washingtona, tak je to nakonec právě Ridley, který z téhle spolupráce vytěžil nejvíce... Jsem názoru, že Ridley je fantastický při svých velkolepých historických filmech, kde se mu opravdu daří předat divákovi jak patřičnou epičnost tak i špínu dobu. Ovšem právě ve svých žánrových odbočkách (a že jich za svoji kariéru předvedl hodně) mě Ridley opravdu baví... Nezapomínejme, že má v ranku třeba nejlepší scifíčko všech dob, tedy původního Vetřelce. Jde o jedinou spolupráci Sira Ridleyho Scotta a herce s jedním z nejvíce cool jmen Denzela Washingtona, i když je v plánu druhá, kdy se oba setkají při nepříliš vyhlíženém očekávání kultovního Gladiátora... A jaký je teda Americký gangster? No v rámci žánru s tím dokáže Ridley pracovat dosti dobře, i teda přesto, že na Coppolu, Leoneho natož Scorseseho se zkrátka tohle nechytá.. Určitě své je to v tom, že vidíme ono impérium vznikat, a že skutečně jako diváci jsme u vzestupu Franka Lucase (Denzel Washington), který se stává nejmocnějším mužem ve městě. Ale co je tady unikátní, jak vlastně ne-vůdcovsky jeho mafiánský boss působí.. Jako protipól mu stojí Russell Crowe, jenž na spolupráci s Ridleym taky nedá dopustit, který si sice snadno získá díky svým zásadám divákův respekt, ale v podobných filmech se holt fandí těm záporákům.. Je hrozně cool, jaký systém má pro dovoz drog, na rozdíl od těch propracovaných systémů plných korupcí, které v podobně žánrových filmech vidím, jde opravdu o originální způsob, který určitě zůstane v paměti... Poctivé drama, které ohýbají především konflikty mezi gangstery, současně podpořené fantastickou hudbou.. Zásadní problém mám, ale s tempem, které je především v první polovině relativně vlažné.. Ale jinak jde o klasické polidštění záporných postav, kterým má divák tendenci přát, i když jsou to právě oni, kdo porušují zákony a nemají servítky ani s lidskými životy.. Ale třeba postavička nekompromisního zkorumpovaného Joshe Brolina jako detektiva Trupa mně přijde prokreslenější a zajímavější než čistý klaďas v podobě Crowea.. Paradoxně bych si to přál delší, jelikož právě v závěrečném aktu, kdy už je Frank Lucas ve vazbě, mě snímek zaujal nejvíce.. Holt s tak fantastickým ansámblem je radost pracovat a výsledek je pozoruhodný, jen by to někde chtělo dostat ještě více prostoru a jinde zase ubrat.. 80%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
9
Viděl jsem extended verzi. Ani minuta nebyla navíc.
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
10
Mistrovské drama o nejmocnéjším dealerovi v USA.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Vůbec mi to nepřišlo jako mafiánský nebo gangsterský film, protože to nemělo vůbec tu známou atmosféru tolikrát zmiňovaného a s gangsterem srovnávaného kmotra nebo ostatních stejně laděných film a ani to nemělo tu správnou šťávu, kterou oplývají ostatní filmy, ale i tak jde o nadprůměrný film o pašování, prodeji drog se současně nejlepšími herci Holywoodu. Washington válí tak jako všude a Crowe mu sekunduje taky na výbornou. Ale jinak mi to přišlo dlouhé, natahované a občas i nudné je sice pravda, že je to podle skutečných událostí, ale i tak se mi zdá, že je to hodně přeceňovaný film, ale i tak skvělý.