Návrat do Cold Mountain

77%
Návrat do Cold Mountain
Zraněný voják Konfederace Inman (Jude Law) se ze strachu o bezpečí své milované Ady (Nicole Kidman) vrací skrze válkou zpustošený Jih zpět na její farmu na Cold Mountain. Na každém kroku jeho trnité a strastiplné cesty se setkává s otroky a rebely, odráží útoky vojáků a lovců lidí a nachází nenadálé spojence i nebezpečné nepřátele. Stejným utrpením prochází také kdysi bezstarostná Ada, která je donucena chránit za pomoci nedůtklivé tulačky Ruby (Renée Zellweger) farmu svého otce před útoky zdivočelých obyvatel země. Čím blíže se k sobě Inman a Ada dostávají, tím spletitějším se stává jejich společný příběh o touze po domově, míru a lásce uprostřed pekla Americké občanské války.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Cold Mountain jsem se dost bál, protože Anglického pacienta považuju jen za navoněné pozlátko. Tentokrát je to ale jiné. Možná i díky vždy skvělé Kidman. Minghella má ale opět problém vyprávět příběh a držet se dějové linie, takže místy nudí. Je to škoda, protože je tu velký potenciál, který je proměněný jen částečně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Když anglický režisér Anthony Minghella dotočil Anglického pacienta považovala ho většina producentů za odepsaného, až do té chvíle než jeho film obdržel 9 Oskarů. Film překročil mnohonásobně rozpočet, nehrály v něm žádné hvězdy a byl nevýslovně temný. Poté, co natočil Talentovaného pana Ripleyho, ho považovala za odepsaného většina filmových kritiků. Jeho Ripley byl remake, hlavní hrdina byl absolutní psychopat a ještě mu měli diváci fandit v jeho beskrupulózní cestě za změnou identity? Když byl ohlášen film Cold Mountain, tak nejčastější zpráva v tisku byla, proč někdo točí další epický hollywoodský film z občanské války. Potřebuje vůbec někdo takový film? Když producenti oznámili, že budou film točit kvůli snížení nákladů celý v Rumunsku, stala se z tohoto filmu velice nepohodlná produkce. I přesto to byl do té doby nejdražší film financovaný jenom Miramaxem, který do produkce investoval ze svých peněz celých 79 milionů dolarů! A vyplatilo se, tohle je americký středověk. Jenže to by musel být Minghella průměrným vypravěčem a tím on rozhodně není a přestože byl v té době dvorním režisérem Miramaxu, pouštět se do tak riskantního projektu mohl opravdu jen velký hráč a to, že Minghella hazardoval se svojí kariérou jako při ruletě, dokázal mnohokrát. Je tragické, že nás tento skvělý režisér a podle mnohých i dobrý člověk opustil už v 53 letech
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
9
Téměř dokonalý film. Rád bych ho stavěl na roveň Titanicu. První dvě hodiny jsem si říkal: "Tohle je dobrý jako Zabití Jesseho Jamese. Tohle je Titanic v kulisách Jihu proti Severu". Je to rozmáchlá historická freska na pozadí občanské války, která v sobě tříme velké milostné (melo)drama. Bohužel, ono velké milostné drama na mě zde nefungovalo. Hlavní postavy, které hrají Jude Law a Nicole Kidman, mezi sebou podle mě neměly dostatečně silnou chemii na to, aby s nimi divák prožíval jejich milostné pnutí. Oba jsou však velmi dobří herci, což trošku skrývá samotnou skutečnost o nedostatečně funkčně vystavěné romantické lince. Kvůli tomu, že jsem "nepřijal" ono milostné pnutí mezi postavami, které na mě tak dobře fungovalo mezi Jackem a Rose, jsem zkrátka neprožíval jejich úsilí se k sobě dostat, což bych u takového filmu právě měl. Dvě hodiny filmu jsem byl v nadšení z jeho kvalit, ale když se postavy půl hodiny před koncem opět střetli a vyznávali si lásku takovým básnicky uvzdychaným způsobem, z něhož jsem cítil cringe (úzkostlivá nevole, kterou vyvolává trapno a nepatřično). Oči jsem protáčel vsloup a litoval, že tohle se autorům nepovedlo. Na druhou stranu toto je jediná rovina filmu, která nedržela onu vysokou úroveň zbytku. Tvrdím vlastně opak toho, co Cival. Tolikrát jsem si během prvních dvou hodin říkal, že sleduji něco dokonalého. Cival tvrdí, že prostřední hodina je nudná a zdržuje od silné romance. Pro mě však romance nebyla silná a na filmu se mi právě nejvíc líbilo Ihmanovo (Jude Law) courání po cestách během občanské války, potkává různé lidi a dostává se do různých situací. Rovněž se mi líbilo, jak se uhlazená Ada z vyšší společnosti sblíží s vesnickou holkou Ruby (Renée Zellweger ji hraje dokonale) a společnými snahami začnou pracovat na vlastní obživě a jsou si jedna druhé oporou - Žena zde tedy pouze pasivně nečeká na svého milého. Ony jednotlivé vztahy mezi různými postavami jsou velmi lidské, příjemné a zajímavé. Baví je sledovat. Tolikrát jsem si říkal, že je to tak dobře napsané, zahrané a natočené, že sledovat jen tři postavy jak spolu sedí u ohně a o něčem se baví je působivější než cokoliv co Zack Snyder nebo Michael Bay natočili od roku 2013. Pro mě tkví síla Cold Mountain právě této velká dobové rozmáchlosti a lidskosti ukrytá v malých epizodách různých lidí s různými. Kdyby byla milostná linka lepší a závěr filmu byl napínavěji hnán ke svému tragickému konci - toho by šlo docílit ještě větším zhuštěním dějových linek obou postav v závěru, kde dochází ke zlomu dobu, kdy divák už nějakou dobu pozoruje, že postavy se blíží ke svému shledání a divák si přeje, aby jedna přišla dřív, než ta druhá přijde k úhoně. Takto však závěr koncipován nebyl.

Dodatečné informace

Původní název:
Cold Mountain (více)
  • Itálie Návrat do Cold Mountain
  • Itálie Cold Mountain
  • Itálie Retour à Cold Mountain
  • Itálie Ritorno a Cold Mountain
Premiéra v ČR:
25. 3. 2004
Distributor:
TV Prima
Země původu:
Itálie, Velká Británie, Rumunsko, USA
Čeština:
Návrat do Cold Mountain je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch