Nepřítel státu

80%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7.5
Nic moc scénář, hektický a překotný, ani nijak originální děj (nadsazené a vycucané z palce, hrdinové už-už podléhají, ale samozřejmě v poslední chvíli uniknou apod.). Ovšem mnohé napravuje a o level výš pozdvihuje nádherný herecký trojboj Gene Hackman - Will Smith - Jon Voight. Závěr s videokamerou v televizi a pohledem na Hackmanovy chlupaté nohy namočené v moři - dost vtipné.
  • skvělé herecké obsazení, Jon Voight je pochopitelně gauner
  • několik skvělých scén (městský strážník odchází a kočičí ocas mu kouká z bundy)
  • ti, kterým fandíme, nemůžou prohrát :-)
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Pořádná špionážní akce starší školy. V devadesátkách vzniklo podobných filmů velká spousta, ale Nepřítel státu se vyhnul většině klišé pro tyto snímky typických. Velký bratr na každém kroku, napětí a slušný scénář. Willa Smithe jsem viděl předvést lepší výkony, ale i zde odvedl dobrou práci.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Druhá půlka devadesátek byla Bruckheimerova doba. Ten měl prsty snad ve všech top thrillerech té doby a Nepřítele státu osobně i teď po letech považuju asi za to nejlepší, co se kdy v hi-tech žánru urodilo. Teď už sice ta možnost odposlechů a špiclování pomocí satelitů asi moc neohromí, ale v době vzniku mě tohle dost odrovnalo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Film obsahuje řadu velmi zručně zrežírovaných sekvencí a některé scény patří do kategorie těch nezapomenutelných. Velmi silná scéna je mafiánská přestřelka, která je Scottovým trademarkem, poněvadž jí použil ještě v Krvavé romanci a v pozdějším Dominu, napětí by se dalo krájet při skvělé scéně na střeše mrakodrapu, kde si Brill s Deanem poprvé vyjasňují názory, ale Scott umně režíruje i ,,klidné“ komorní herecké etudy. Na film z produkce Jerry Bruckheimera měl snímek i velmi slušné kritiky. Někteří recenzenti ocenili technickou kvalitu snímku a řada dokonce i sociálně politický aspekt filmu. Nepřítel státu otevřeně kritizuje ztrátu soukromí. Pro zajímavost na jedné z verzí scénáře se podílel i letošní výherce Oskara Aaron Sorkin, který napsal The Social Network, který má stejné téma. Ve finále se ale všichni shodli na tom, že i přes zajímavost tématu je film především inteligentně svižně natočenou zábavou. Film se stal diváckým hitem, když celosvětově vydělal 250,7 milionu dolarů a podobnou sumu vynesl i při prodeji nosičů a v televizních právech. Nepřítel státu zejména potvrdil hvězdný status Willa Smithe, který přesvědčil americké producenty, že je po Eddie Murphym a Denzelu Washingtonovi dalším afroamerickým hercem, kterého přijme celosvětové publikum.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Skvěle obsazený a zrežírovaný thriller o muži, který se octl v nesprávný čas na nesprávném místě a stává se štvanou zvěří. Strhující tempo snímku nepovoluje ani na okamžik a i zdánlivě nevinné, ovšem bedlivě sledované a odposlouchávané dialogy se stávají zajímavým a napínavým prvkem příběhu. Ke všemu pak ještě nápadité honičky, přestřelky a výborné vyústění dělají z Enemy of the State jeden z vůbec nejlepších akčních filmů 90. let.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Zvláštní ale naprosto suprovní thriller s dějem na úrovni a akcí, která rozhodně danému žánru ostudu nedělá.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Možná se na to s ohledem na aktuální události okolo Willa Smithe pozapomnělo, ale on byl v 90. letech vážně enormní megastar. A jak dneska je jedním z nejlepších afroamerických herců vůbec (no třeba top 3 by se určitě měl vejít), tak za to vděčí právě těmto letům. Mizerové, Muži v Černém a Den nezávislosti, ne, neříkám Willovi nejlepší kousky, pouze zmiňuji ty, které už za sebou v téhle době měl... Natočit špionážní drama o honu na jednoho z davu je i docela neotřelý námět, který slibuje napínavou podívanou od začátku do konce. A to se i plní.. Leč mám trošku problém, že příběhově je to poněkud dementní a taky na právníka má pan Dean dost slušnou formu. Toť všechno, zbytek jsou jen klady a naprostá fascinace toho, jak je jedna vláda schopná zmobilizovat tolik sil pro něco tak dementního. Kolikrát mě napadlo, zda by se jen nemohli zastavit a v klidu si pokecat, a tak všechno vyřešit. Ne, nahánějí ho jako teroristu. Přes poměrně delší úvod, který si vyzobal podstatnou část stopáže a neřekl víc, než že Dean je kurevník, si nasadí příběh pozoruhodné obrátky. A jakmile se do všeho ještě zamíchá vysloužilý magor Brill příběh vskutku začíná bavit. Nebýt tak malinko zkratkovitého závěru byl bych hodně spokojený. Přesně ten typ filmu, který nechcete naladit, když už chcete jít spát. 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Scott upevnil svojí pozici akčního režiséra s osobitým stylem. Akčně pojatá kriminálka, která baví neutuchajícím tempem a přesnými herci. Přestože Smith nehraje celou dobu špatně, jakmile se objeví ve scéně Hackman, strhá na sebe (právem) veškerou pozornost. Skvěle zvládnutá žánrovka.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Průměrnej akční film, plnej neuchvacující akce a honiček, kde jeden negr zdrhá před celou FBI, jejíž agenti furt řvou "Támhle je!" a "Máme ho!", přitom nemaj, takže to spíš nudí a já radši píšu tohle, než abych koukal na film.
Pas
Pas
6 225 bodů
3
Černoch štvancem..ach ta Amerika Trochu nechápu tak vysoké hodnocení. Je to úplně obyčejný americký akční thriller. Málem jsem ho nedokoukal, protože sledování družicí někoho, kdo se pohybuje v ulicích města a 3D model nákupní tašky vytvořený ze záznamu bezpečnostní kamery, mě opravdu iritovaly. Všichni se posmívají Kobře 11, ale tam tyhle věci většinou využívají s mírou, ale tady neřešili nic a tvářili se, jako by to bylo opravdu možné. Ve filmech se na reálnost často nehraje, ale tady to bylo opravdu přehnané.