Metropolis

79%
Metropolis

V roce 2027 propukají ve městě budoucnosti nepokoje mezi nespokojenými dělníky a bohatou honorací žijící si na výsluní. Freder, syn vládce města, na vlastní kůži poznává nelidské podmínky, na kterých město jeho otce stojí, a propadá lásce k Marii, kázající dělníkům o lepším světě. Zanikne město jako bájná babylonská věž, nebo dojde ke smíru? (Letní filmová škola)




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Těžko se dnešnímu divákovi hodnotí téměř sto let starý němý film, ale tohle prostě zanechá dojem. Kultovní už je jen znovuzrození filmu, který byl nalezen až v roce 2008 a mohl být zrestaurován ze dvou "pásků". Dílko je to ale skvělé i po technické stránce a muselo to dát tehdy hromadu práce. "Prostředníkem mezi mozkem a rukama, musí být srdce" v tomto duchu se line celý příběh, lehce naivní, trošku futuristický, chvílemi úchvatný i nudný.. každopádně klobouček dolů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Legendární a unikátní film, kterému dodnes vděčíme za mnohé od Star Wars po Já, robot. Velké dílo, jež by mělo být vytesáno do kamene, ne se ztrácet - lidi jsou hrozně odmítaví vůči něčemu novému a Metropolis na tom utrpělo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Metropolis je město rozdělené do dvou částí. V podzemí pracují dělníci na vyšší třídu boháčů, které vládne Fredersen. Jeho syn Freder se zamiluje do dělnické dívky Marie a rozejde se proto se svým otcem. Fredersen nechce podcenit vliv Marie na dělníky a proto nechá šíleného vědce sestrojit robota, který je Marii navlas podobný. Falešná Marie vyzývá dělníky k ničení strojů, což přeroste v obrovskou rebelii. Film končí smírem, že se obě strany potřebují. Nejdražší německý film ve své době pokryl 7 milionové náklady jen z malé části a kritika byla neúprosná. Dnes je však jasné, že tento silně expresivně formalistický snímek má pevnou pozici v dějinách filmu. Ve filmu jsou výtvarně vytříbené scény a skvělé dekorace. Absolutně nejslavnějšími ingrediencemi tohoto filmu je futuristická architektura utopického velkoměsta, která inspirovala tvůrce Blade Runnera a pochopitelně slavná scéna oživení robota. Metropolis byl oblíbeným filmem Adolfa Hitlera, což není směrodatné, ale můj oblíbený film je to také.


Dodatečné informace

Původní název:
Metropolis (více)
  • Německo - předválečné Metropolis
  • Německo - předválečné Metrópolis
  • Německo - předválečné Mitropolis
Premiéra v ČR:
13. 1. 2005
Země původu:
Německo - předválečné, Německo
Rozpočet:
1,3 mil. USD
Tržby:
0,65 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné