Ray

79%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Pěkný životopisný film o velké hvězdě. Něco málo jsem o jeho životě věděl, ale doplnil jsem si díky tomuto filmu znalosti. Životopisné filmy a filmy natočné podle skutečné události mám nejraději a automaticky mají u mě nějaký ten bodík navíc. Ray je slušně zpracovaný film a 2 a půl hodiny utekly jako voda, možná by se dalo dívat i déle. Konec byl dosti ustřižený.
muzz
muzz
18 035 bodů
7.5
Skvělá hudba a výborný film. Jamie Foxxovi jsem věřil, že je fakt Ray Charles. Opravdový Rythm and Blues (ne jako ty dnešní sračky pod stejným názvem).
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Ray Charles Robinson přišel v dětství o zrak, naučil se hrát fenomenálně na klavír, založil skupinu, vydělal jmění a stal se miláčkem Ameriky. Stinné stránky jeho života nabízejí drogy, nevěru a nelítostnost. Taylor Hackford si udělal jméno filmem Důstojník a gentleman s Richardem Gerem a Louis Gossetem jr. v roce 1980 a občas zazáří na nebi jako kometa. Letos se mu to povedlo s autobiografickým dramatem Ray, který se zapíše do dějin jako ojedinělé herecké sólo Jamie Foxxe, který na plátně předvádí strhující životní výkon. Film má pomalejší tempo a drží se faktů, které předkládá s humorem, ale především v dramaticky vypjatých situacích, která nesklouzávají ke klišé. Ray mě velmi příjemně překvapil a patří mezi absolutní hity toho roku. Při zevrubném pohledu na nominace hereckých výkonů, kdy se proti Jamiemu Foxxovi objevil v další životopisné kreaci fenomenální Leonardo Di Caprio, je škoda, že se neudělují Oskary za výkony ex aequo.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Tak tohle byl naprosto výborný film. Hlavně sem od něho nic nečekal, protože hudba Ray Charlese mi nic neříkala a ani teď po shlédnutí tohohle filmu, ale tak nějak mi ten film naprosto učaroval. Jamie Foxx naprosto výbornej a oscar získal zslouženě.
karlik4801
1 942 bodů
9
Neskutečně působící snímek. Životopisné drama jak se patří, s pořádkou podsuvkou hudby. Raye mi bylo chvilkami vyloženě líto, chvilkami mě jeho charakter štval. Tomu nejvíce dopomohl Jamie Foxx, je vážně frajer. Do role se dokázal naplno vžít. Teď už pro mě bude Ray. Ne jen že celý snímek byl režisérsky zvládnutý, velkou zásluhu na kvalitě má kamera a střih. Já žádnou chybu nenašel a jen jsem se nechal unášet.