Lolita

77%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Popravdě jsem čekal od stěžejního Stanleyho Kubricka o něco více. Láska staršího muže ke své nezletilé nevlastní dceři je téma opravdu odvážné a silné.. je zajímavé, jak se láska postupně mění v posedlost a vyústí v nevyhnutelně tragický konec. NA mě je to ale až moc softová záležitost, neříkám, že by ve filmu musely být zrovna erotické scény, ale škoda, že nešlo trošku více přidat na intenzitě snímku. I tak se mi film líbil - 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Když v roce 1955 vyšel román 'Lolita' autora Vladimira Nabokova pojednávající o vysokoškolském profesorovi středního věku, kterého okouzlila dvanáctiletá dívka, vyvolalo to zcela pochopitelný skandál. Údajně snad dokonce v USA a ve Velké Británii dodnes nebyla kniha vydána v plné verzi. Odvahu něco takového převést na filmové plátno měl režisér Stanley Kubrick, který také měl ke kontroverzi hodně blízko, jehož vrcholem byl asi velmi šokující snímek 'Mechanický pomeranč' (1972). O scénář k filmu 'Lolita' se postaral samotný autor knižní předlohy Vladimir Nabokov, který obsahoval prý na 400 stran, což by vydalo na sedm hodin filmové stopáže. O zkrácení se však postaral tzv. Haysův kodex, vyžadující určité cenzurní opatření. Jinak hrozil absolutní bojkot filmu a dokonce i finanční pokuta. Tím tedy bylo znemožněno ztvárnění podrobných sexuálních aspektů lásky mezi profesorem a mladistvou dospívající dívkou. Ale i tak se i dnes snímek po nuceném umírnění jeví zajímavým. Sexuální prostupnost je sice jen naznačena, avšak v žádném případě neponechává pochybnosti o příběhu a jeho vzniklých důsledcích. Snímek byl na svou dobu hodně odvážným výtvorem, neboť se Kubrick snažil zpracovat na základě románu vše potřebné k diskuzi. Tedy určitou závislost vztahu k mladičké dívence, ve kterém je situace jednoho okamžiku podobná incestu. Vadou na kráse je snad jen představitelka Lolity Sue Lyon, pro kterou to byl filmový debut, které bylo v době natáčení sice čtrnáct let, ale rozhodně vypadá daleko starší. Jen tak pro zajímavost, naposledy jsme ji mohli vidět v ekohororu 'Aligátor' (1980). A druhá zajímavost, právě vlivem tohoto příběhu se od té doby mladičké nedospělé dívce v očích postaršího muže říká Lolita.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Nemá smysl si nic nalhávat, cenzorské zásahy Lolitu značně znehodnocují a nedovolují doznít plnému rozsahu toho, co se vlastně děje. Jinak je zajímavé především Kubrickovo odvážné rozhodnutí neuchýlit se k voice overu, k němuž předloha vybízí - musel tak hledat způsoby, jak nahradit právě to, v čem spočívá jádro knihy (více či méně úspěšně - předně dlouhé výpadky děje nejsou příliš přirozené). V důsledku je i proto zážitek z filmu zásadně odlišný a poněkud smířlivější vůči protagonistovi. Nejvíc ale škodí posunutí věku hlavní hrdinky o dva roky. Co bylo cenzory zamýšleno jako vyhnutí se největší perverzi, má do značné míry kontraproduktivní dopad, protože totéž chování u čtrnáctileté dívky už jen stěží přijmeme jako stejně nezištné a neuvědomělé jako u dvanáctiletého dítěte a Lolitu vnímáme jako mnohem odpovědnější, což není dobré. Lolita je každopádně Kubrickův ekvivalent Wellesových Ambersonů - fragment skvělého filmu, který byl rozčeřen zásahy necitlivých úředníků.
Fingon
16 886 bodů
8
1x Po remaku a knize jsem se dostal i k této verzi. Moc se mi líbí podkres úvodní sekvence s lakováním drobné nožky...
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Strašně bych toužil zhlédnout tu Kubrickovu verzi legendární Lolity, která nemusela ustupovat přehnaně úzkostné iniciativě cenzorů a plně by odrážela Stanleyho obrazovou genialitu. Ovšem i tak, sestřiháno k nepoznání, nabízí toto zpracování Nabokovova mistrovského postmoderního románu tolik filmové krásy, hutné erotické atmosféry, úchvatně stylizovaných záběrů a chytře napsaných dialogů, že nelze ani náznakem mluvit o "slabém" Kubrickovi. Scény, které se zdají býti vleklými a nadbytečnými, jsou ve skutečnosti nesmírně rafinovaně promyšlené a obsahově i atmosféricky dokonale zapadají do unikátní filmové skládačky, která postupně, tu tragicky, tu s nevinným ironickým úšklebkem, odkrývá společensky nepřípustné motivy a která také zcela přirozeně stmeluje několik různých žánrů, kriminálním filmem-noir počínaje a dobrodružnou road-movie konče. Nad vším pak zcela vyčnívají excelentní James Mason, jehož vyčerpávající kreace citově posedlého pedofila je zcela určující pro emocionální stránku filmu, a veledůležitá postava hereckého velikána Petera Sellerse, jehož svérázné řečnické výstupy patří k absolutním vrcholům příběhu. Kubrickova Lolita je ve výsledku spíše velmi komorní odyseou do útrob prapodivného, duševní chorobou rozpolceného charakteru, která nemá takový myšlenkový rozsah jako obsáhlá kniha a nesleduje se vždy úplně jednoduše, ale její uměleckou hodnotu a formální vytříbenost už jí nikdo neodpáře..
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Kubrick se nezapře....výborný film...s notnou dávkou ironie...film promyšlený detailně až do konce ..do každého detailu...Je zajímavé srovnat s pozdější verzí s Jeremy Ironsem. Obě ztvárnění jsou výborná a při tom se liší