Africká královna

77%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Začátek První světové války zastihne nesourodou dvojici v Africe. Misionářka a samorost, trošku neotesanec s duší gentlemana na podivné sabotážní akci.. je to krásně dobrodružné, lehce romantické, točení před plátnem je sice vidět, ale není to tak strašně. celé je to šíleně naivní, ale krásně naivní. Film mě bavil.. moc pěkná oddechovka s nemalou porcí adrenalinu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Vysoustruhovaný herecký duet v neskutečně sympatickém filmu. Naivita extrémní a "triky" příšerné i na svou dobu, ale výprava, atmosféra a oba herci to táhnou nahoru.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film byl vřele přijat diváky i kritikou. Bogart za svou roli získal svého jediného Oskara, ale ani Africké královně se nevyhnuly nepříznivé reakce. Na MFF v Berlíně proti snímku protestovali zástupci německých distributorů, že je protiněmecký a žádali, ať je stažen z programu festivalu. Film si oblíbila tehdejší generace diváků, která ho měla v paměti jako nádherný dobrodružný snímek, kterým skutečně je. Herecké výkony nemá vůbec smysl jakkoliv hodnotit, protože oba herci mají tolik charisma a takový široký rejstřík, že je to pastva pro oči. Humor ani dobrodružné akce nestačily zestárnout a i ve srovnání se současnou tvorbou je Africká královna svižným a poutavým filmem. Filmařská obec tento snímek vzala za své, stejně jako americký ochranný fond, ale kopie snímku začala jevit značného opotřebení. Naštěstí se film dostal do restaurátorského ateliéru Paramountu, kam ho nechal vyslat Martin Scorsese. Restaurátoři odvedli skutečně skvělou práci a přitom respektovali barevné spektrum Technicoloru. Africká královna je strhující romantickou komedií, dobrodružným příběhem a přitom není vůbec hloupá.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Romantika v netradičním dobrodružném prostředí, která se skrze sladká slova a předvídatelný vývoj vztahu ústřední sympatické dvojice dokope až k velmi působivé, tragikomické kritice celosvětového válečného konfliktu. Přímočarý příběh o lásce, odhodlání a jednom velkém výbušném plánu, který se sice nestal průkopníkem ani v žánru romantickém, ani v tom protiválečném, ale stvořil si svůj vlastní neodolatelný a roztomile jednoduchý filmový svět plný překvapení a zdravých lidských emocí...
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Bogart je prostě neskutečný... Takovým jeho "herectvím mimochodem" si mě vždycky omotá kolem prstu, tentokrát ve skvělé kombinaci s Katherine Hepburnovou. K obrazovce mě přikovala jenom ta dvojice sama o sobě. Bohužel film podle mě nenabízí moc navíc, což mi na plné hodnocení nestačí... Ale pokoukání parádní:)