Gejša

75%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6
Vizuálně krásné,ale tak prázdné! Opravdu jedna velká nuda,která je sice načančaná,ale stále je to jenom nuda. Nečekal jsem,že mne snímek nechá tak chladným. Marshall nějak zapomněl na emoce a pořádný tah na branku. Co naplat,tuhle Gejšu už si znovu neobjednám.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný vilm. Režizér vsadil na vizuál a o to se povedlo. Snímek je natočený opravdu pěkně a je to pastva pro oko. Příběh gejši každý nezná a o pravých gejšách panuje všeobecně mylný názor. Myslím si, že film nikoho neurazí a stojí za to se na něj podívat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Docela zajímavá hollywoodská pohádka z hollywoodského Japonska. Nevidím důvod se nějak zvlášť čertit. Myslím, že co to říct chce, to to řekne. Na jedno zhlédnutí to funguje velmi uspokojivě. 70%
Fingon
16 886 bodů
8
70%. Velmi mě mrzí, že jsem Gejšu neviděl v angličtině, to by byl určitě mnohem větší zážitek. Už to, že tři hlavní ženské role hrají Číňanky, je u filmu z japonského prostředí poněkud do očí bijících (pokud to nevíte, je vám to ale srdečně jedno), a rovněž tak rivalita bývalé a současné manželky Yimou Zhanga (režiséra Hrdiny a Klanu létajících dýk, mimo jiného) filmu rozhodně přidává na pikantosti... Musím to vidět ještě jednou a v originále!
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
7
Týden po víceméně propagandistickém zpracování jsem se dostal k čistě blockbusterovému zpracování a jednoznačně nejznámější uvedení gejši do povědomí západního světa. Fascinace západního světa tím japonským v plném nádechu, kdy však už se musí realita někdy i výrazně zdokonalit, aby seděla americkému divákovi do chápání světa a navíc v co největší míře naplnit kvality, jaké mají velkofilmy té doby.. Hlavním prvkem budiž jakási legitimizace filmu předlohou, kterou autor vypustil do světa o osm let dříve. Arthur Golden byl muž jako stvořený pro podobný román, má vystudovanou japanistiku, působil v Japonsku a jeho knížka tak působila dosti autenticky, ovšem Rob Marshall cítil z tématu potenciál zapsat se třeba do historie, a tak moc nedbal rad odborníků a kde si mohl vybrat tak spíše přidal na filmařské kvalitě na úkor autenticity... To je důvod, proč tenhle film nebude lidmi z oboru nikdy přijat, ovšem jinak je to pecka (např. Gejša neměla nikdy rozpuštěné vlasy. Postava gejši byla vždycky vnímání jako prototyp japonské tradiční ženy, a tak by se jí nikdy nestala dívka s tak výraznýma očima).. Jinak jde ale pro někoho nezaujatého o precizní dílko, které si užívá svoje umělečtější tendence. Nádherná paleta barev, které k dokonalosti přibarvuje pomalu se linoucí kamera.. Z hlediska příběhu si tvůrci vybrali poměrně profláklé i literární klišé, který přenáší západní formu ve stylu Popelky či Pygmalionu a neopatrně ho šroubuje do japonské kultury. Tudíž třeba romantická linka je poměrně prázdná a nedá se k ní blíže dostat.. Na rozmáchlé stopáži se nám představuje příběh plný intrik, kde odměnou je třeba vytoužené panenství jedné přelíčené skořepinky. Michelle Yeoh v téhle době ještě v plné síle a i pozici zkušenější gejši jí sedne.. Exotická podívaná, kterou nelze naplno úplně pochopit, ale to buďme v klidu tu nechápali ani tvůrci. Je to sice o něco delší a střídá to slabší pasáže s lepšími, ale v rámci žánru podle mě povedený pokus dát gejšám trošku styl. 75%
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
9
Tento film podle mě nenechá žádného svého diváka chladným. nádherný příběh, krásné zpracování, úžasná režie a opravdu kouzelný herecký výkon mě nutí si tento film pustit víckrát.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Zvláštně rozporuplné pocity - na jedné straně je to film vizuálně nádherný a příběh je samozřejmě silný, jenže... něco mi tam chybělo - nejspíš mi po všech těch mých velmi oblíbených knížkách zejména od Murakamiho prostě Japonsko připadá trochu jiné, než jak je zde vykresleno - tak jsem si přečetla předlohu Gejši a pochopila jsem - film z ní dost doslovně vychází a ona i knížka trpí tímhle trochu "zápaďáckým" nádechem. Prostě je příliš vidět, že to psal cizinec, který měl jen zprostředkované dojmy z rozhovorů s gejšami (předobraz hlavní hrdinky Mineko Iwasaki, s níž rozhovory dělal, ho dokonce žalovala) a i z filmu je zřejmé, že se nenatáčel ve skutečném japonském prostředí (Japonsko odmítlo a ani herci nejsou Japonci). Takže - krásný je, ale tu atmosféru, kterou bych čekala, z něj prostě necítím.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Dá se to přebrat z mnoha stran a zaujmout tak k tomu filmu několik odlišných postojů. (Umění-kýč, pocta cizí kultuře-nepochopení cizí kultury, odsouzení prostituce-oslava poddajnosti atd.) Mě osobně baví sledovat, jak si jedna kultura překládá druhou kulturu, čím ji obohatí a co z ní odebere. Celkově Gejšu nepokládám za umění, ale za výrobek. Překvapilo mě, že napodruhé, mi film nepřišel tak chladný, prázdný a povrchní, jak by napovídal první dojem.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
7.5
Film Gejša je zvláštní s velmi silným příběhem – o lásce,závisti,moci,smutku, a s velmi ponurým zpracováním.Ve výsledku na mě působil velmi zvláštním dojmem.Po okamžitým shlédnutí ve mně zanechal sklíčenost a smutek a teprve postupem času se pomalu začínají vytrácet vzpomínky na temnější stránku filmu a do popředí se dostává to hezké co film nabíží.Film působí také velmi tajemně,díky tradicím a symbolům,kterým laik nemůže zcela rozumět (všechny zvláštní rituály a pravidla,japonské výrazy,které popisují život gejš).Slavnou knihu Arthura Goldena Memoirs of Geisha jsem nečetl,ale postačila mi filmová adaptace Roba Marshalla.
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Zvlaštní filmové zpracovaní života japonských služek a jejich uzavřeného světa.Tento film podkrývá život těchto žen a jejich ambice být nejlepší a mít tak zajištěnou budoucnost.