Plukovník Redl

75%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Od Mefista se druhý díl volné trilogie zásadně odlišuje v tom, že zatímco minule hrdina proplouval systémem, aby dělal, co miluje - hrál divadlo -, Redl jako by visel ve vzduchoprázdnu a nic ho skutečně netěšilo. Snaží se přežívat a kariérně stoupat, aniž by mu výsledek jeho snahy dodával viditelný požitek, což je poměrně depresivní vyhlídka. Trochu mě mrzí, že nebylo využito žádné z dějových témat, ať už rozpad monarchie, nebo hrdinova (ne moc dobře) skrývaná homosexualita. Istvána zajímá pouze ústřední emoce nehledě na to, co ji způsobuje.
Fingon
16 886 bodů
6
Oproti Hanussenovi mi to přišlo poněkud slabé a nezajímavé... na druhou stranu, jak často uvidíte ve filmu poslední léta habsburské monarchie?
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
V roce 2006 Szabo čelil obrovskému mediálnímu skandálu, když se ukázalo, že sloužil komunistické maďarské tajné službě, a to poprvé nedobrovolně po povstání v padesátých letech a poté dobrovolně předal informace na některé své kolegy represivním státním orgánům. Szabó se ke kauze postavil čelem a přiznal, že obvinění jsou pravdivá. V ten moment se o jeho snímcích začalo smýšlet v jiném světle, konkrétně Mefisto se po tomto jeví velmi autobiograficky, stejně jako skvělý Plukovník Redl.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
O něco méně vtahující než Mefisto, a to především vinou více stereotypních dialogů, ale pořád kus výtečné a intenzivní filmařiny, navzdory avizovanému smyšlenému příběhu velmi autenticky zobrazující politické pměry a intriky v závěrečné dějinné fázi habsburské monarchie. Společně s Alefrédem Rédlem, ambiciózním klukem s dobrými známostmi, který se vypracoval až na plukovníka, poznáme nepřívětivý vliv rostoucí moci na lidskou osobnost a rasistickou hierarchii tehdejší armády, v níž zaujímá původ výsadnější postavení než dosavadní zásluhy i výhodné známosti. Nejlepší scénou je tak dialog o hledání obětního beránka s vyhovujícím původem pro veřejný zastrašovací proces, z toho skutečně až mrazí...