Kapitán Alatriste

58%
Kapitán Alatriste
Kapitán Alatriste
Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
7
Intriky, podvody, zrady a hlavně bitvy. To slibuje ve své době nejdražší velkofilm španělské filmografie lákající především na Vigga Mortensena v hlavní roli. Po výpravné stránce není co vytknout, zato po té scenáristické to již přechází do ouvej. Kapitán Alatriste, jinak čtenáři přezdívaný jako španělský mušketýr, je několikadílná knižní série, kterou má na svědomí literární autor Arturo Pérez-Reverte a prvních pět knižních dílů bylo zpracováno do tohoto dvou a půlhodinového filmu. Ano, celkem pět knih, což je docela scenáristický majstrštyk. Jednoduše řečeno, příběh začíná v roce 1623, dále pojednávající takřka třicet dalších let osudů kapitána Alatrista, který je postavou španělského zlatého věku, opírajíc se o autentické postavy, jako je třeba španělský spisovatel Francisco de Quevedo nebo hrabě Duque de Olivares. Dále prochází mezi dobře známými intrikami Svaté inkvizice, královskými sekretáři a dalšími několika nejrůznějšími podivnými a zlověstnými postavami. Podle historiků se jedná o zdařilou reprodukci španělského období, kdy bylo světovou velmocí. No, dejme tomu. Ale jak to dopadlo z vytvořeným dějem? Vcelku rozporuplně. Zpracovat do jednoho pět knih je prostě moc a je to ve výsledku znát. Několik scén vyznívá dojmem nedomyšlenosti, takže události buď postrádají logiku, nebo vytváří dojem, jakoby něco určitého postrádalo. Nebo prostě obojího. Jako celek má dějový vývoj docela nevyrovnané tempo. Chvíli se to loudá, chvíli zase uhání, čímž z toho chvílemi číší uvolněnost, chvílemi zase patřičnou radikálností, což způsobuje nemalou nevyrovnanost v aspektu děje. Hlavní postavě, tedy kapitánovi Alatristovi, se tak vytrácí důležitá hloubka osobnosti. Jako epos dějové dost ztrácí, ale jinak v rámci atmosféry, vzniklé především velkou výpravou, zase naopak má co nabídnout. Snaha španělských tvůrců tedy znatelná. Ale jo. I přes scenáristické vady se snímek dá považovat za velkolepý. Jen asi předem raději všech těch pět knih nečíst.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Tak nějak nezáživné, jediný co za něco stojí, je ten závěr, ale jinak je to prázdné jak ústa staré ženy :-) 32%
Ombak_Penari
2 764 bodů
4
Především neskutečně přepálená stopáž a celkové plynutí děje bez silnějších okamžiků činí ze sledování filmu nekonečnou nudu. Rozpočet zas tak moc vidět není, děj se tak nějak točí pořád dokola, postavy vcelku nezajímavé (ani ten Viggo tentokrát nic moc), celkově není na čem okem spočinout. Pokud to srovnám s podobnými národními eposy jako polské Ohněm a mečem, švédský Arn nebo i americké Alamo, vyhází z toho Alatriste jako dost nepovedená záležitost.

Dodatečné informace

Původní název:
Alatriste (více)
  • Francie Kapitán Alatriste
  • Francie Alatriste
  • Francie Alatriste de Arturo Pérez-Reverte
  • Francie Capitaine Alatriste
  • Francie Captain Alatriste
  • Francie Il destino di un guerriero - Alatriste
  • Francie Kapteeni Alatriste
  • Francie Kapten Alatriste
Země původu:
Francie, Španělsko, USA
Rozpočet:
24 mil. USD
Tržby:
23,32 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění