Dogville

76%
Dogville

Ďalšia z variácií na tému ľudskej dobroty a zla od kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera s Nicole Kidman v hlavnej úlohe. Dej sa odohráva v Dogville, bohom zabudnutom mestečku niekde v americkom Colorade. Sem prichádza Grace hľadať úkryt pred gangstrami, ktorí ju prenasledujú a chcú zabiť. Miestny intelektuál a spisovateľ jej poskytne ochranu a presvedčí obyvateľov mestečka, aby utečenkyňu prichýlili. Za ich pomoc sa im má odvďačiť domácimi prácami. Situácia sa však pre Grace komplikuje, keď gangstri zachytia jej stopu až v Dogville. S rastúcim nebezpečenstvom začínajú obyvatelia mestečka klásť stále vyššie nároky na Gracein vďak. To, čo sa spočiatku javilo ako veľkodušná pomoc, sa postupne mení na využívanie. Trier sa pri tvorbe filmu nechal inšpirovať Trojgrošovou operou Bertolda Brechta, celý dej zasadil do ateliéru s minimom kulís, kde vytvoril štylizovaný fiktívny svet na psychologickej presvedčivosti charakterov a ich hereckom stvárnení.




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
2
Na Dogville jsem kdysi náhodou narazil na ČT2 a dodnes se divím,že jsem film shlédl dokonce. Bylo to pro mne 140 minut nudy ve které se nám Lars Von Trier snažil zdělit,že jsou lidé zlí. Tohle vím i bez něj,stačí vyjít do ulic. Jako režisér mi nesedí a proto jediné co dokážu na snímku ocenit jsou dobré herecké výkony a originálně pojatá stylizace filmu.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Jeden z nejdivnějších filmů, které jsem viděl. Natáčeno v jednom studiu, trošku to připomíná divadlo. Lidský příběh o vlastnosti lidí, která není nijak ojedinělá.. využívání tísně jiných, zneužívání.. je to na jednu stranu taková odfláknutá věc, ale má to hloubku, k tomu skvělá Nicole Kidman. Délka filmu je však extrémní a film se nevyhnul slabším pasážím.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Jedinečný filmový zážitek. Výborní herci. Působivá vizuální stránka, která ale není samoúčelným lákadlem. Mrazivý konec. Jeden z těch kousků, co člověku zůstanou v hlavě.

Dodatečné informace

Původní název:
The Film 'Dogville' as Told in Nine Chapters and a Prologue (více)
  • Nizozemí Dogville
  • Nizozemí The Film 'Dogville' as Told in Nine Chapters and a Prologue
  • Nizozemí U - Der Film 'Dogville' erzählt in neun Kapiteln und einem Prolog.
  • Nizozemí Догвилль
Premiéra v ČR:
1. 4. 2004
Země původu:
Nizozemí, NSR, Velká Británie, Dánsko, Francie, Norsko, Švédsko
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
16,68 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dogville


Podobné