Jdi a dívej se

81%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Skvělý válečný snímek, který se zabývá hrůzami Druhé světové války a utrpením lidí v Sovětském svazu. To co prožívá mladý voják je děsivé, skvěle zpracované a plné emocí. I technická stránka je vynikající, soudruzi se s tím vůbec nepárali. Když něco mělo hořet, opravdu to hořelo. Reálně výbuchy při bombardování, které doslova kácení les. Krásný snímek.
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Nejlepší (proti)válečný snímek historie. Usednout, vytrpět společně s protagonistou a nikdy nezapomenout, i když si to asi budete přát. Realistické a formálně nadčasové filmařské mistrovství, které bere dech a nevrací jej dlouho po závěrečných titulcích.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
8
Film sice věrně ukazuje, k čemu docházelo během druhé světové (nejen) na území Běloruska. Je to prostě film o tom, jak Němci se smíchem vypalovali vesnice a těmito hrůzami války nás provází mladík, který se zprvu přidá k partizánům a v závěru se mu horor propíše do tváře. Ačkoliv se do filmu dostal i nějaký humor a je to poměrně dobře natočené, tak se to taky chvílema dost táhne a já se vlastně moc nebavil. Chvílema jsem se docela nudil, ale to je dáno tím, že mě tento film nemůže fascinovat svými hrůzami (což je jeden aspekt, který dokáže udržet diváka v úžasu), protože jsem viděl podstatně horší výjevy. Tento film také nemá příliš vystupňovaný děj a neříká mi nic, co bych už roky neznal. Já totiž četl Krvavé Země od Snydera i Obyčejné Muže od Browninga, kteří šli ještě do větších detailů a pojímaly o těchto věcich do větší hloubky. Co se filmu týká, divák by se měl, stejně jako protagonista, ptát: "Proč?" dokud v závěru nepřijde pointa, kterou je: "podívejte, k čemu ten fanatismus a ta domnělá nadřazenost vedou". Ta pointa je však zhotovena velmi dobře a já snad ve filmu neviděl lépe využité archivní záběry. Ačkoliv jsem měl tento film vidět třeba před 5 lety (to by na mě působil lépe), tak ho nechci svým hodnocením shazovat, protože hodnotný přeci jen je.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8.5
Nejsilnější je v náznacích, v obrazech, apokalyptická scéna není silnějším momentem filmu. Klimov si vyřizuje s Němci účty za vypálení stovek běloruských vesnic. Němci jsou do jednoho zobrazeni jako sadističtí zplozenci pekli prožívající vrcholné orgie, což přenáší sdělení do řeči symbolů a vytrhuje z kruté věcné reality. Scéna pak může někomu připadat nudná. Nejsugestivněji působí film přes Fljoru.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9.5
Nezapomenutelný film...je jen málo filmů , které ve mně zanechaly takovou stopu ..lehce ironický , ale především zobrazující hrůzy 2. světové války z pojledu obyčejného člověka. Film s neotřelou poetikou , který se vám vryje do paměti . Skvělá hudba , skvělé herecké výkony.
pitryx
pitryx
1 262 bodů
8
Skvělý film, i když možná trochu zbytečně dlouhý. Pokud je pravda to, jak se točil tak hluboce smekám před všemi, co byli u toho. Já tedy válečné filmy nějak nemusím, ale na tento jsem by zvědav a nelituji času. Je fakt, že jsem třeba začátek nepochopil, ale to není podstatné. Celkově je nadprůměrný a to již podstatné je.