Krvavý diamant

82%
Krvavý diamant

Příběh jihoafrického žoldáka Dannyho Archera ze Zimbabwe a rybáře Solomona Vandyho z kmene Mende je zasazen na počátek 90. let 20. století, kdy se v Sierra Leone odehrává krvavá občanská válka. Oba muži jsou sice Afričané, ale jejich původ a zázemí se naprosto liší. Osudy obou mužů spojí hledání vzácného růžového diamantu, který může podmínky jejich života navždy změnit... a nebo ukončit. Solomon byl násilím odvlečen od rodiny a přinucen k práci v diamantovém dole. Jednoho dne objeví obzvlášť velký valoun a ač ví, že se vystavuje velkému nebezpečí, ukryje jej. Velký diamant nemá být jen prostředkem k vysvobození jeho ženy a dcer z utečeneckého tábora, ale i záchraně jeho syna Dia, který je v jednotkách dětských vojáků. Archer se za pašování dostal do vězení a tam se dozví, že Solomon našel a ukryl nevybroušený diamant, který má obrovskou cenu. Ba co víc, diamant takového druhu je objeven jen jednou za čas a jeho majiteli poskytne jednosměrnou letenku z Afriky a jejího násilí a korupce. Na tom se ostatně Archer v minulosti také přičinlivě podílel...




Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Působivý příběh, Leonardo DiCaprio tomu dodal ještě o trošku více kvality. Je to napínavé dobrodružné, ale snímek i odhaluje hrůzy spojené s těžbou krvavých diamantů. Akce, napětí, snímek má vše, ale ne na té nejvyšší úrovní, proto hodnotím jen sedmdesáti procenty.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Mnoho lidí, když vidí kolem sebe bídu, chce vědět proč. Ale Danny Archer, pašerák, který tráví většinu času proběhnutím občanskou válkou v Sierry Leone za účelem zisku, už dostal vysvětlení: "TIA" znamená "Toto je Afrika." Už dávno opustil veškerou naději na tuto zkaženou část kontinentu. Snímek velice drsného dramatického a akčního charakteru se nejeví jen jako pouhopouhý popkornový film, ale nese v sobě jisté varování proti něčemu, co je součástí každodenního života lidského pokolení. Jedni bohatnou, druzí umírají. A důvodem je jeden velice honosný nerost mající nemalou hodnotu. Diamand. Příběh sleduje nějakého Dannyho Archera, o kterém se sice moc nedozvíme, ale jeho pozice v rámci dějství bohatě postačí. Ano, je to on, kdo probíhá temnou mlhou občanské války a riskuje vše v zájmu zisku a vlastního přesvědčení. Solomon Vandy je někdo, kdo představuje zkázu a utrpení, provázející mnoho obyvatel této války. Mnohé scény svou výpovědí skutečně šokující. Realismus všech skutků bezpráví a utrpení je natočeno skvěle. Snímek působí se svým politickým podtextem uspokojivě a snad není nikoho, koho by na samém konci citově nezasáhl. Vágní lítost nad osudem Afriky, vlivem probíhajících nebezpečných extrémů, jako je deprivace, brutalita a mnohá další zvěrstva, je cílem tohoto snímku. Film ve své podstatě šílenější, než jak vypadá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Technicky i herecky výborné, ale bez spádu, bez překvapení a bez duše. Nejsem vtáhnut do dění, nezajímá mě ten problém. Vše jsou to jen jednorázové primitivní emoce a sázky na jistotu.

Dodatečné informace

Původní název:
Blood Diamond (více)
  • USA Krvavý diamant
  • USA Blood Diamond
  • USA Blood diamond - Diamanti di sangue
  • USA Blood Diamond - Veritimantti
  • USA Diamante de sangre
  • USA Diamante de Sangue
  • USA Kanli elmas
  • USA Krwawy diament
  • USA Le diamant de sang
  • USA Matomeno diamanti
  • USA Okavango
  • USA Vereteemant
  • USA Кровавый алмаз
Premiéra v ČR:
25. 1. 2007
Distributor:
Warner
Země původu:
USA
Rozpočet:
100 mil. USD
Tržby:
171,72 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Krvavý diamant je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch