Dr. Dolittle

60%
Dr. Dolittle
Plakát traileru

Spolumajitel soukromé nemocnice, lékař John Dolittle s úžasem zjistí, že se mu vrátila schopnost z dětství, opět rozumí zvířecířeči. Záhy se seznámí sřadou zvířecích tvorů i s jejich problémy, a stane se roti své vůli věhlasným zvěrolékařem, vyhledávaným zvířaty domácími i divokými. Nová "praxe" mu však způsobí vážné komplikace v práci i v rodině. Díky malé dcerce Maye však nakonec pochopí, že se musí smířit se skutečností a přijmout sebe samotného jako "zvláštního" člověka: vyléčí tygra Jacoba, který chtěl spáchat sebevraždu a stane se konečně správných otcem, manželem i lékařem.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Takto by měly vypadat rodinné filmy ve kterých hrají prim mluvící zvířátka. Doktor Dolittle je zábavná podívaná,která těží z komediálního talentu Eddieho Murphyho a rozdílného pohledu zvířat na lidský svět. Humor po většinu času funguje,ale některé scény jsou vážně dost trapné.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Doctor Dolittle se poprvé objevil v komediálně rodinném dva a půl hodinovém filmovém muzikálu ´Doctor Dolittle´ (1967), ve kterém si ho zahrál Rex Harrison a od té doby po něm neštěkl ani pes. Až ke konci devadesátých let nastal zlom. Roli dostal Eddie Murphy a že se tentokrát jednalo o černocha bylo ještě v této době každému jedno. On byl také změněn koncept příběhu, který byl samozřejmě převeden do současnosti a do prostředí, kromě zdravotnického zařízení, zcela běžné rodiny. A hlavně byl vynechán muzikálový motiv, což se ukázalo být trefným tahem. A tak se opět od začátku rozvíjí příběh lékaře, kterému se v dospělosti z dob dětství vrátila schopnost porozumět řeči zvířat. A jak s tím naloží v soukromí i v zaměstnání a co všechno z toho vzejde už vypráví příběh opět pro celou rodinu, který je až po okraj napěchovaný roztomilých etud nejrůznějších zvířátek, hlášek, gagů a to místy až groteskních a samozřejmě již typické komediální umění Eddieho Murphyho, samozřejmě v hlavní roli, pro kterého je to i první role v rodinném filmu. Z tohohle hlediska je tedy potřeba si zvyknout na jeho nový charakter vzhledem k předchozím komediálním rolím pro dospělé a hlavně drsným postavám v akčních filmech. A není třeba dodávat, že i tady uspěl. Zklame snad jen stereotypnost rodinného soužití v námětu příběhu, ve kterém jde muž za svým cílem a jeho žena se nepřekvapujíc postaví proti tomu, čímž se jejich manželství dostane na hranu své existence. Tento motiv se používal hodně často a tak se stal již otravným. Jinak má celé dějství emocionální úroveň, která je poutavá a zábavná. Dialogové gagy nejrůznějších zvířátek představuje nejkomediálnější část filmu, kterým svým způsobem Eddie dokonale nahrává. Zvířecí roztomilosti je tak učiněno za dost a děti si u toho rozhodně přijdou na své. To ale platí i pro dospělé diváky. Ti ještě mají navíc komediální scény z prostředí zdravotnického zařízení a jednání vedení o finanční injekci na výzkum. Každý si tu zkrátka přijde na své a že film nestárne dokazuje i dnešní doba, neb daný humor stále neztrácí na své zábavnosti a co si budeme povídat, skotačení a lumpárny zvířátek pobaví vždy a v každém věku.
lamps
lamps
15 156 bodů
5.5
V dětství jsem u tohoto filmu strávil opravdu hodně času, a vždycky jsem se příjemně pobavil. Jenže když se za Dr. Dolittlem ohlížím nyní po 10 letech, těžko se ubráním trpkému úsměvu. Tahle fraška byla opravdu mou oblíbenou komedií?

Dodatečné informace

Původní název:
Doctor Dolittle (více)
  • USA Dr. Dolittle
  • USA Doctor Dolittle
  • USA Doktor Dolittle
Premiéra v ČR:
31. 12. 1998
Země původu:
USA
Rozpočet:
71 mil. USD
Tržby:
294,46 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Dr. Dolittle je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dr. Dolittle


Powered byJustWatch