Apocalypto

78%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7
Přímočará podívaná,která je jednak surová a navíc velice reálná. To,že Gibson snímek natočil v původním jazyce přidává ještě více na autentičnosti. Ačkoliv mám k filmu mnoho výtek,tak jsem se dobře pobavil a s hodnocením nemohu jít níže než na 70 procent.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Když už se Mel Gibson chopí režie, vůbec se toho nebojí.. nebojí se šokovat, ukázat drsnou pravdu dob dávno minulých. Tak je tomu i u Apocalypta, mám tento syrový film velmi rád. Krom toho, že je syrový, je i surový a litry krve a drsné praktiky původních Američanů není pro oko každého diváka. Za mě skvělá podívaná včetně originální řeči domorodců.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Snímek, který zapadá hrozně rychle a chvíli po zhlédnutí si z něj nepamatuji vůbec nic. Stejně tak spolehlivě a nekompromisně jako nastupuje následná amnézie klesá i hodnocení.
Fingon
16 886 bodů
8
70%. Po shlédnutí Utrpení Krista jsem řekl, že se těším na další Melův film. Asi jsem se těšil moc. Předně musím říct, že nejsem vyznavačem přehnané brutality, ale v porovnání s předchozím filmem je tohle jen slabý čajíček (i když netoužím po lahůdkách typu "chlapci si probodnou penisy a děvčata stydké pysky stéblem slámy a krev pak obětují božstvu," což je mimochodem skutečný rituál jedné z předkolumbovských kultur latinské ameriky.). Tak jo, máme tu další film natočený v původním jazyce, který není špatný, ale nějak extra zapamatováníhodný taky není - tedy kromě padoucha, který mi bůhví proč připomínal Jana Krause.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Inspirace Predátorem a Rambem z filmu přímo čiší, Gibson dokonce zašel tak daleko, že vykrádá celé pasáže. Na druhou stranu jeho pověstný sklon k násilí zde skutečně vyhrocuje někdy snad až za únosnou mez. Scény mučení, trhání srdce a shazování různých zkrvavených částí těla z pyramidy jsou skutečně nesmírně sugestivní. Na druhou stranu Gibson se opět dovedl velmi umně vypořádat s atraktivitou prostředí a se vším, co k dobrodružnému žánru patří. Závěrečná pointa uvozující zánik civilizace příjezdem bílých kolonizátorů, ale lehce vyšumí do ztracena. Apocalypto je novátorsky natočený film, který se možná stane kultovním…možná. Díky namluvení v mayštině se nakonec film probojoval až k nominaci za nejlepší neanglicky mluvený film na Oskarech.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Gibson očividně nemá své postavy z neznámých důvodů příliš v lásce. Jaguar Paw si projde peklem, vidí umírat své přátele a těžce raněn bojuje o holý život na souši, pod vodopády nebo ve smrtících bažinách, jen aby dosáhl naplnění jednoduchého mainstreamového příběhu a uspokojil popkornového diváka lačnícího po krvi, akci a pohodlném klišé. Nutno uznat, že každý v sobě máme větší či menší kousek právě takového fanouška a že APOCALYPTO je bezesporu unikátním hollywoodským dobrodružstvím, které nenudí, je nabité fyzickým adrenalinem a přináší náhled do jedné dnes již mýtické etapy lidských dějin, jaký jsme zde dosud neměli. Potěší chvályhodné záměry pana Mela podpořené snahou o těžký naturalismus a korunované neoddiskutovatelnou formální precizností a efektivitou, starobylým jazykem a věrohodnými herci počínaje a agresivní hudbou, střihem a atraktivitou prostředí konče, ale ve výsledku hrozně negativně vynikají a cílenou autenticitu narušují jednak místy zbytečně přepálená "filmová" brutalita, jednak příliš nápadně digitální sekvence (hlavně opičí fight nad propastí byl úplně mimo) a konečně i samotný příběh, který je až příliš vyumělkovaný pro masy a sází na jakési nadpřirozeno, jehož zásluhou hlavní hrdina vždy vyvázne živý navzdory méně než nulovým šancím. Výborně se na to dívá a jsem moc rád, že něco takového mohlo vzniknout, příště by to jen chtělo dotáhnout k osobitějšímu, méně okoukanému konceptu...
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
8
Bavilo mě to víc než jsem čekal. Gibsonův krvavý průstřel Mayskou civilizací je dostatečně atraktivní, aby po celou dobu bavil. Hodnotil bych o úroveň výš, kdyby Apocalypto bylo precizněji zfilmováno. Některé scény jsou totiž natočeny docela špatně - množství střihu a shaky cam. Není to ale takový problém, protože po většinu stopáže je to nasnímáno nadprůměrné a to stačí, když je obsah scén dostatečně působivý na to, aby do toho byl divák zainteresován. Mě to bavilo po stránce explicitního násilí (obětní rituály, jaguár drásající obličej muže) a náhledu do starověké civilizace.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Mel Gibson už hodně dlouho dokazuje, že je skvělý herec, a ve Statečném srdci dokázal, že je i skvělý režisér což dokazuje oscar. Umučení krista se mu sice mo nepovedlo, ale zde dokázal, že je to pravda, že je prostě dobrej režisér. V tomhle filmu mě uchvátilo snad úplně všechno. Jak masky, tak i prostředí, kamera, herci, ta syrovost, která z filmu číší no prostě vše. Příběh je sice jednoduchej, ale zajímavej. Zkrátka tohle se ti Mele povedlo.
Pas
Pas
6 225 bodů
8.5
Předkolumbovská Amerika Apokalypto není historický film. Má ale parametry, kterými hromadu historických filmů hravě převyšuje. Takže puntíky za výbornou deštnopralesní atmosféru, za všechny ty indiány, jejich nativní jazyk i věrohodné chování, spád a hlavně zábavu. Jako bonus to má i myšlenku "velké civilizace nejdou podrobit, pokud se nezačnou ničit samy od sebe.", zde vyjádřenou zhýralou a nesoběstačnou společností města, žijící v nadbytku a luxusu (hlavní symboly, hodně krve a tlustý dítě). Závěrečná katastrofa se bohužel vylodila "jen" v podobě španělských conquistadorů....
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
8
Toto intenzivní nonstop akční dobrodružství mě přeneslo do starověké civilizace Střední Ameriky.Záhadné mayské kultury se představí v hlavní roli mladík Jaguáří tlapa (Rudy Youngblood),pro mě nepříliš znamý,který zahrál velmi dobře i s protivníkem Raoulem Trujilloem.Naplněné dobrodružství s nepřetržitou akcí a úžasnou kamerou,dobrým zvukem je Apocalypto poutavý a pro mě další filmový zážitek Mela Gibsona.