Master & Commander: Odvrácená strana světa

77%
Master & Commander: Odvrácená strana světa
Námořní kapitán Jack Aubrey se stává poprvé velitelem lodi, která míří do oceánu, přímo do jedné z námořních bitev proti Napoleonovým lodím. Je to brilantní taktik, statečný bojovník, který je oceňován i za přímý boj muže proti muži. Je také milovník kultivované a vtipné konverzace, je muzikální a hraje na housle. Kapitánovým protějškem je jeho přítel Stephen (Paul Bettany), lékař a vynikající britský špión. Na pozadí napoleonských válek je rozehráno vzrušující dobrodružství. Režisér Peter Weir (např. Truman Show, Zelená karta) natočil velkofilm Master & Commander: Odvrácená strana světa s hvězdným obsazením v čele s oscarovým Russellem Crowem (např. Čistá duše, Gladiátor). Ten tu předvede zase jednu ze svých dokonalých proměn, které k věrohodnosti postavy patří. Bude blonďatý a dokonce k roli studoval hru na housle. Film byl natočen v Mexiku s náročným technickým vybavením včetně gigantického vodního tanku, který byl použit při natáčení slavného Cameronova Titanicu. Hlavní roli vedle Russella Crowea tak hraje i atraktivní loď H.M.S. Surprise, která je konstruována podle americké stěžňové lodi Rose, repliky fregaty královského loďstva z poloviny 18. století. Tento velkofilm přivádí na stříbrné plátno akční podívanou, námořní dobrodružství a velké herecké příležitosti. Film byl natočen volně podle románů Patricka O'Briana (celkem 18 dílů) , které postupně vydává nakladatelství Talpress.



Recenze: Master & Commander: Odvrácená strana světa

Kinobox.cz
85%

Jedinečné drama, v němž se nevídaným způsobem mísí komornost a opulence. Bohaté vyprávění o kolektivů mužů, kteří táhnou za jeden provaz, a o jejich vůdci, který při snaze udržet systém pohromadě bojuje s vlastními démony. Film musel být ve své době propadákem, tím víc ho však můžeme docenit dnes. Opravdu platí, že takové snímky se už netočí.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Master & Commander: Odvrácená strana světa je jak tak přemýšlím jediným námořním válečným filmem,který jsem kdy viděl. Za což dávám automaticky plus,protože nemám s čím porovnávat. Očekával jsem trochu víc námořních bitev,ale pokud se nepletu,tak zde byly myslím dvě. Natočeny byly skvěle! Raději dvě pořádné,než několik odfláknutých. Celé to na mne působilo autentickým dojmem a Crowe byl v hlavní roli geniální.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc pěkný dobrodružný film. I když se děj odehrává na válečné lodi za napoleonských válek, není to typicky válečný film a bitvy se dočkáme až na konci snímku. Příběh o přátelství, disciplíně, lásce k vlasti, objevování. Jakmile vidím námořníky, či dobyvatele hor, hned na mě dýchne dobrodružná atmosféra a tyto filmy u mě mají vždy automaticky plusové bod navíc.. podaří-li se jako tento.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Historických filmů o námořních bitvách je jako šafránu a tak potěší, když se čas od času jako zázrakem něco takového objeví. Master & Commander pochází z rozsáhlé knižní série a tvůrci se nějak rozhodli nejít chronologicky a vzali pro tento film rovnou až nějaký díl vzadu. Jako by to však ani nevadilo. Scénář je napsán tak, že se dozvíme co máme a to nám stačí. Příběh poukazuje na dění na moři v té nejsyrovější podobě a tak válečné scény doslova tají dech. Naprostý masakr po všech směrech snad takto ještě prezentován nebyl. Ten neúprosný cit pro detail skutečně šokuje. Bez CGI by to takto samozřejmě zrealizovat nešlo a tak díky za tuto možnost. Naprostý realismus je tedy hlavním tahounem, ale nelze poukázat ani na herecké výkony. Např. Russell Crowe je ve své roli prostě svůj. Není unylý ani nepřehrává. Byť se jedná o pouhou popkornovou zábavu, nelze toto nepovažovat za umělecké dílo. V tomto žánru byla laťka postavena opět o něco výš.

Dodatečné informace

Původní název:
Master and Commander: The Far Side of the World (více)
  • Master & Commander: Odvrácená strana světa
  • USA Master and Commander: The Far Side of the World
  • USA Maître à bord: de l'autre côté du monde
  • USA Master and Commander
  • USA Master and commander: Al otro lado del mundo
  • USA Master and commander: Bortom världens ände
  • USA Master and commander: De l'autre côté du monde
  • USA Master and commander - Dünyanin uzak ucu
  • USA Master and commander: Sfida ai confini del mare
  • USA Master and Commander: Sta perata tou kosmou
  • USA Master and commander: Til verdens ende
  • USA Master & Commander - Bis ans Ende der Welt
  • USA Pan i wladca - Na krancu swiata
  • USA The Far Side of the World
Premiéra v ČR:
11. 12. 2003
Země původu:
USA
Čeština:
Master & Commander: Odvrácená strana světa je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch