K-19: Stroj na smrt

72%
K-19: Stroj na smrt

Dramatický příběh na motivy skutečných událostí. Rok 1961, Severní atlantik. První sovětská jaderná ponorka s označením K-19 se vydala na svojí první ostrou plavbu. Ještě před vypuštěním na otevřené moře si kvůli sérii nešťastných nehod vysloužila přezdívku výrobce vdov. Už zanedlouho po vyplutí tato přezdívka získá další opodstatnění, protože vedená dvěma veliteli-rivaly, se ponorka opět dostane do velkých problémů. V lepším případě jen rozšíří dlouhou sérii velkých neštěstí 20.století, v tom horším se může stát příčinou nukleární exploze, která přivede obě supervelmoci studené války ke zničujícímu nukleárnímu konfliktu. Osud světa nyní leží v rukách vystrašených námořníků, a bude záležet na schopnostech obou velitelů, zda překonajít osobní neshody tváří v tvář hrozící katastrofě.




Pete69
Pete69
29 761 bodů
8.5
Odhlédnu-li od politiky, nebo se odprostím od toho jak dalece se mohla americká produkce trefit do reality, je to skvělý film. Na americkou tvorbu velmi syrové, realistické a opravdu jsem se do osudu posádky dokázal vžít. Skvelé obsazení rolí dvou kapitánů, rozumné tempo filmu od začátku do konce. Velmi dobrý snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
V konečném důsledku velmi smutný film o jednom absurdním důsledku studené války, který byl v pojednávané době již takřka na vrcholu. Příběh zpracovaný na základě skutečností je příběhem o hrdinech a to ne ledajakých. Nestali se tak za války skutečné, ale opět stačilo málo, aby opravdu vypukla. Film ať je natočen jakkoliv, je především úctou ke zbytečným obětem a američtí tvůrci se toho zhostili na rozdíl od těch ruských velmi dobře. Příběh je velice silný ve vyprávění a hlavně v hereckých výkonech. Hlavní prostor tu má Liam Neeson a hlavně Harrison Ford, který do toho vložil naprosto všechno. A je to na výsledku znát. Pochvalu ale samozřejmě zaslouží i ostatní, neboť natáčení nemohlo být zrovna nejjednodušší. Ohromným plusem je, že se děj všímá pouze událostí na ponorce a zbytečně neuhýbá na pevninu do hlavního velitelství. Jejich jednání se ukáže až ke konci, ale to už muselo být v rámci událostí nevyhnutelné. A tak se dá do situace těch chlapců vžít a vše náležitě prožít s nimi. To podporuje i pomalejší tempo a absence podmořský scenérií. O ponorkách vzniklo už bezpočet snímků, ale žádný nemá nad sebou takovou mrazivou auru, jako tento.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Snímek o ruské jaderné ponorce K19, kde si Harrison Ford mohl konečně splnit sen po svém osobním průšvihu s filmem Hon na ponorku, kde bojkotoval režiséra Johna McTiernana a pak se ho snažil obejít při castingu Aleca Baldwina. Film K19 je formálně strhující a troufám si říct, že po scenáristické stránce září z její filmografie jako maják. Ačkoli jsem K 19 viděl v době premiéry a od té doby ne, vybavím si koncepci celých scén a především velmi specifické svícení a značnou naturalističnost v zobrazování krutosti. Režisérka ke grafickému násilí řekla v době uvedení Zvláštních dnů:,,Násilí mne zajímá pro svou dramatickou intenzitu. Pro mne může být film oknem k jinému univerzu, ke zkušenostem, které v každodenním životě nezažijete. Násilí není užíváno na způsob dráždidla nervů nebo jakkoliv jinak. Je pravdou související s postavou, a tím nezbytností, domnívám se však, že s ním umím zacházet odpovědným způsobem.“

Dodatečné informace

Původní název:
K-19: The Widowmaker (více)
  • NSR K-19: Stroj na smrt
  • NSR K-19: The Widowmaker
  • NSR Atomcsapda
  • NSR K-19
  • NSR K-19: Le piège des profondeurs
  • NSR K-19 - Showdown in der Tiefe
  • NSR K-19: Stroj na smrť
  • NSR K-19 - Tehlikeli saatler
  • NSR K-19: Terreur sous la mer
  • NSR K*19: The Widowmaker
  • NSR Tajna podmornice K-19
  • NSR Ypovryhio K-19
Premiéra v ČR:
21. 11. 2002
Země původu:
NSR, Kanada, Německo, Velká Británie, USA
Rozpočet:
100 mil. USD
Tržby:
35,17 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné