Zvoník u Matky Boží

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Jeden z novějších animáků od společnosti Disney,který v sobě skrývá typicky nádhernou a barevnou animaci. Tyhle kreslené snímky v sobě skrývají obrovské kouzlo,které většina dnešních animovaných snímků postrádá. Příběh od Victora Huga nemá smysl představovat ani rozebírat,protože musí být všem dostatečně známý.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Rozhodně ne nejlepší, ale nejvíc fascinující film devadesátkové renesance Disneyho. Obrovské ambice při výběru kanonické předlohy se mísí s megalomansky komplexní animací a témata knihy (v první řadě potlačené sexuální pudy + samozřejmě architektura) se mísí s transformací příběhu během let (práva menšin + melodrama) a dětskou pohádkou opatřenou příslušným filtrem, takže může pár vteřin dělit vtipy o prdění od hrůzyplného chorálu o upalování cikánek, co nechtějí mít sex. Ambiciózní exces nerozumu a odmítnutí vlastních limitací, kde se disneyovský kýč (kde musí každý přežít a dojít naplnění) a romantická tragédie (kde musí všichni co nejděsivěji pojít) rvou bez naděje na vítězství kohokoliv. Umím si představit dát tomu mišmaši odpad i pět hvězd, ale jak říkám, jsem v první řadě fascinovaný tím, o co se Disney pokusil, a zaujatý způsobem, jakým selhal. V dnešní době sázek na jistotu a objektivně nenapadnutelných rozhodnutí je demonstrace odvahy a arogance producentů před třiceti lety dost osvěžující.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
mam dost zmiesane pocity... mne sa film dost pacil, ale zaujimalo by ma ako by sa citili male deti vo veku okolo 8 rokov ak by to zhliadli, pretoze miestami ide o dost temny animovany film (milostny 4uholnik - quasimodo, frolo, phoebus a esmeralda, tuzba zabit co najviac ciganov, podpalenie domu...). hugov roman je tu maximalne okliesteny a upraveny pre americke publikum, ale v tom ziadny problem nevidim pretoze ak si niekto chce pozriet vernu adaptaciu tak nech siahne po inych filmovych verziach ale nech necaka temnu a depresivnu atmosferu od kresleneho filmu studia disney... uplne najlepsia je tu hudba, ktora je epicka a majestatna (piesne su ok i ked okrem hellfire ma ani jedna nijak extra neuputala) a hodi sa dokonale ku krasnej animacii. skoda ze aby sa film zapacil malym divakom skace z vaznych momentov (kedykolvek je na platne frolo, pre mna jednoznacne jedna z najlepsich zapornych postav aku som kedy videl a to nielen v animovanom filme) k cistej groteske (kedykolvek sa objavia chrlice, quasimodovy jedini kamarati). na najlepsie pixarovky to nema ale stale ide o vynikajucu pracu (osobne sa mi to zdalo lepsie ako beauty and beast)...
kknk2
kknk2
2 937 bodů
6
Disneyho klasická 2D animace mě pokaždé uchvátí, ten pocit dětství mě snad nikdy u nových animáků nepřepadl. Navíc se Zvoník u Matky Boží může chlubit i snesitelnými písničkami. Na druhou stranu, nechápu myšlenkové pochody tvůrců: vezmeme Hugův román o tragické lásce a smrti, sociálních sporech a prohnilé Paříži a uděláme z něj pohádku. Jo, to prťata bude fakt bavit. Možná jeden z důvodů, proč k tomuto snímku mám od mala averzi.
Evah
Evah
2 059 bodů
8
Docela smutná pohádka s dobrými myšlenkami, hezkou hudbou a skvělou animací