Tmavomodrý svět

79%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
4.5
Tak nevím ... Na to, jak byl film na české poměry finančně náročný, byla má očekávání o trochu (vlastně o hodně) větší, než naplnil výsledek. Potěšil mě Olda Kaiser,Ondřej Vetši (a jeho Barča), Tara Fitzgerald a v malé roli Radim Fiala, nudili Kryštof Hádek a pseudo-star českého filmu leklá Ryba Lindová (kník, kník ...). Celý film na mě působil dojmem, že se křečovitě přizpůsobuje vkusu amerického publika - tady tvůrcům poněkud sklaplo, protože ho předběhl film USA Pearl Harbor s de facto totožnou zápletkou, ale se zcela jiným rozpočtem i (nakonec naplněnými) ambicemi. Kalkulace se nevyplácí.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
O letcích v Královské peruti toho paradoxně nebylo natočeno tolik, kolik by mělo. Že tomu nebylo za minulého režimu člověka nepřekvapí, ale ani po revoluci se do toho nikdo moc nepouštěl. Tak děkuji tvůrcům Tmavomodrého světa za tento krásný film. Ondřej Vetchý je skvělý všude, ale celkově mě tenkrát film hodně chytil za srdce a bavil mě. Dnes už na něj pohlížím trošku přísnějším okem.. hodnotit však budu první dojem - 90%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Nebavilo mě to. Příběh je dost propraný a na nějak závratnou vizuální stránku prostě nemáme. Není to film, za který by se měli tvůrci stydět, ale to není asi důvod, proč točit.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
I po příliš nadšených ohlasech jsem si raději držel odstup, čímž nechci říct, že bych čekal špatný film. Ale královsky se to obrátilo v můj prospěch. Skvělý scénář, skvělí herci a velmi vydařená režie, které posunuli tento "český" film do úplně jiných výšin. A kdo mi řekne, že na tom ty prachy nejsou vidět, tak bych mu nejraději jednu natáhl. :D Souboje sice nejsou tak propracované, jako jinde, ale na rozdíl od nich mají v sobě ukrytou dramatickou stránku, hloubku, posouvají děj a jsou mnohem osobnější. Nemám tedy jak remcat.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
5
Tento válečný film mě přes všechna svá ocenění nevzal zdaleka tolik jako třeba Vyšší princip, Práče nebo prostě nějaký z těch starších válečných filmů. Nedokážu nad tím brečet, tudíž není to tak dojemné. A když je vám prakticky jedno, jestli někoho zastřelí, sestřelí apod., tak to není ten SPRÁVNÝ film, který si bude člověk pamatovat celý život. Kdybych už Vyšší princip s Františkem Smolíkem nikdy neviděla, tak ale mám ho v srdci. A tam zůstane!!!
limeta
limeta
5 177 bodů
10
Krásný film. Téma československých letců ve službách Britského královského letectva je moje srdeční záležitost, ale i bez toho bych film hodnotila jako hodně povedený, který měl smůlu, že se ve stejnou dobu zrodil jeho americký "bratránek". Ve filmu září Ondřej vetchý, výborně zahrál Oldřich Kaiser a skvělý je i Kryštof Hádek. Příběh lidských osudů a vztahů je napsaný moc hezky, ději trochu berou obrátky scény z Mírova, ale pro vykreslení života hrdinských letců v poválečné době je dobře, že tam jsou.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
nádherný historický český film.
saboter
saboter
3 564 bodů
8
Film je opravdu na náš západní střih vcelku velké dílo je vydět že si opravdu češi mákly a ůkázaly nám jeké to u nás bylo ale musim uhnat že se na
  • herci
  • atmosféra
  • emoce
  • příběh
  • zpackaný konec
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Výborný historický velkofilm!
Jonák
Jonák
1 659 bodů
10
Myslím, že skvělá pocta československým letcům za 2. světové války. Film je svým dějem - příběhem velmi silný, v divákovi vzbudí mnoho pocitů (místy smutné, jindy šťastné nebo spíše po celou dobu silně depresivní). Rozhodně jeden z nejlepších snímků Jana Svěráka a myslím si, že za zhlédnutí určitě stojí. Vetchý je samozřejmě perfektní a ostatní herci také. Obstojné 10/10

Dokonce v době, kdy film vyšel na jeho webové stránce (dnes již neexistující) byl takový veřejný chat - fanouškovské fórum, kde si lidé ze stejnými (většinou politickými) názory krásně popovídali a podiskutovali.