Tmavomodrý svět

79%
Tmavomodrý svět
Píše se rok 1950. František Sláma, bývalý západní letec a válečný hrdina, je nyní nepřítelem lidu. Kdysi elitní stíhač RAF je uvězněn na Mírově, kde místo s palbou německých letounů bojuje se zápalem plic. Na vězeňské marodce se Sláma setkává se dvěma muži, kteří byli také zavřeni kvůli své minulosti: bývalý esesácký doktor Blaschke a písmomalíř Vilda Houf tady vyslechnou Slámův příběh odvahy, přátelství, lásky a zrady. Všechno začalo okupací Československa v roce 1939, kdy se František Sláma rozhodl opustit dívku Haničku i svou zemi, aby mohl svoji vlast bránit jako vojenský stíhač. Do Británie se s ním tehdy vydal i jeho žák, horkokrevný mladík a talentovaný pilot Karel Vojtíšek. V cizí zemi s jiným jazykem i zvyky se Franta a Karel stali nejlepšími přáteli. Sloužit v Britském královském letectvu znamenalo každý den nasazovat život, přesto se českoslovenští piloti nemohli dočkat, až budou moci vystartovat proti nepříteli. Když k tomu konečně došlo, začala si smrt vybírat i mezi nimi. Tehdy také Sláma ve sluchátkách slyšel, jak jde Vojtíšek se svým Spitfirem v plamenech k zemi. Přesto nevěřil, že by se jeho kamarád z mise nevrátil. A Karel ho nezklamal. Seskočil padákem a na letiště dorazil druhý den ráno celý šťastný. "Já jsem spad na jednu ženskou a příšerně jsem se do ní zamiloval," sděloval nadšeně Slámovi. František mu jeho první opravdickou lásku ze srdce přál: netušil, že po osudovém setkání s Angličankou Susan nebude už nic jako dřív.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
4.5
Tak nevím ... Na to, jak byl film na české poměry finančně náročný, byla má očekávání o trochu (vlastně o hodně) větší, než naplnil výsledek. Potěšil mě Olda Kaiser,Ondřej Vetši (a jeho Barča), Tara Fitzgerald a v malé roli Radim Fiala, nudili Kryštof Hádek a pseudo-star českého filmu leklá Ryba Lindová (kník, kník ...). Celý film na mě působil dojmem, že se křečovitě přizpůsobuje vkusu amerického publika - tady tvůrcům poněkud sklaplo, protože ho předběhl film USA Pearl Harbor s de facto totožnou zápletkou, ale se zcela jiným rozpočtem i (nakonec naplněnými) ambicemi. Kalkulace se nevyplácí.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
O letcích v Královské peruti toho paradoxně nebylo natočeno tolik, kolik by mělo. Že tomu nebylo za minulého režimu člověka nepřekvapí, ale ani po revoluci se do toho nikdo moc nepouštěl. Tak děkuji tvůrcům Tmavomodrého světa za tento krásný film. Ondřej Vetchý je skvělý všude, ale celkově mě tenkrát film hodně chytil za srdce a bavil mě. Dnes už na něj pohlížím trošku přísnějším okem.. hodnotit však budu první dojem - 90%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Nebavilo mě to. Příběh je dost propraný a na nějak závratnou vizuální stránku prostě nemáme. Není to film, za který by se měli tvůrci stydět, ale to není asi důvod, proč točit.


Dodatečné informace

Původní název:
Tmavomodrý svět (více)
  • Česká republika Tmavomodrý svět
  • Česká republika Dark Blue World
  • Česká republika Leidenschaft in dunklen Tagen
Premiéra v ČR:
17. 5. 2001
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika, Velká Británie, Itálie, Dánsko, Německo
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch