Mamut

66%

Komentáře a recenze 10

Dle relevance
C
90%

Diváci, ktorí sú zvyknutí na istú úroveň prepájania ľudských príbehov z rôznych sociálnych vrstiev i končín sveta (napr. Iñárritov Babel, či Ammores Perros), sa budú pri tomto filme cítiť trochu ochudobnení.

k
80%

Je dobré, že komornú drámu Mamut priviezla Asociácia slovenských filmových klubov do slovenských kín, hoci s takmer dvojročným oneskorením. A aj keď je tak trochu moralitou, ponúka okrem silného zážitku i podnety na zamyslenie.

H
80%

Hudební kulisa oscilující mezi minimalistickými ruchy a elektropopovými skladbami od Ladytron dotváří atmosféru nepřekonatelných dálek, ať už prostorových či citových. Skladby jako Destroy Everything You Touch ve zkratce ukazují téma celého snímku: úzkou hranici mezi krásou a bolestí, láskou a zraňováním.

T
80%

Mamut rozhodně není film pro každého. Také ale nemůžeme jeho seriózností omlouvat pomalé tempo, které po čase začne nudit. Bergmanovy filmy taky nejsou žádní rychlíci, přesto si na ně ale budete dlouho pamatovat. Zasáhnou vás a Smrťáka hrajícího šachy se budete tajně bát, až dokud ho sami na sklonku života nepotkáte.

N
80%

Netlačí na pilu, nepřehání, neřeší, nesoudí, nedramatizuje – opět nepředvádí vlastně nic výjimečného… jenom takové triviální historky. Ale ta humanistická síla, s kterou dokáže přiblížit i tu nejvedlejší postavu svého filmu, je strhující.

V
80%

Mamut - film o plynutí času, rozdiele medzi americkým životom v hojnosti a biedou na Filipínach by bol najvhodnejší pre amerického diváka. Je natočený v štýle európskeho klubového filmu a má v sebe esenciu, ktorá zvykne Hollywoodu občas chýbať.

C
80%

Oběma hercům v hlavních rolích – Gael García Bernal (Mexická jízda, Babel) i Michelle Williams (Zkrocená hora)– zdařile sekundují neznámí filipínští a thajští představitelé. Podstatnou složkou filmu je písnička od britských Ladytron, jejíž název Destroy Everything You Touch (Znič všechno, čeho se dotkneš) je zde výstižně ironický.

K
70%

Nachádza tu rýdze a neskazené city a potrebu spolupatričnosti, ktoré sa dobre usadia v hlave, príjemne zarezonujú v mysliach, no po čase si uvedomíme, že Moodyssonova filmová výpoveď je len ďalšou variáciou na danú tému, hoci veľmi príjemne pozerateľnou a filantropicky excelentne vnímavou.