Duel Frost/Nixon

74%
Duel Frost/Nixon

Byla to největší válka, která se odehrála před televizními kamerami. Na jedné straně stál bývalý americký prezident Richard Nixon, který jako jediný obyvatel Bílého domu rezignoval na svůj úřad, aby se vyhnul hrozícímu odvolání. Na straně druhé se ocitl populární televizní moderátor David Frost. Jejich rozhovor byl napínavý jako ten nejprestižnější boxerský zápas a měl i stejný cíl – udělit tomu druhému smrtící K. O. Režie se ujal zkušený tvůrce životopisných snímků Ron Howard (Čistá duše, Apollo 13, Těžká váha), který má spolu s oběma představiteli titulních rolí, Frankem Langellou a Michaelem Sheenem, největší zásluhu na tom, že se ze zdánlivě odtažitého tématu, vyklubal jeden z nejlepších filmů roku 2008.

Aféra Watergate, v níž vládnoucí republikáni s tichým souhlasem prezidenta připravovali odposlouchávání konkurenčních demokratů, patří k nejtemnějším kapitolám americké historie. V jejím důsledku rezignoval prezident Nixon na svůj úřad, aniž za za svou roli v celé aféře a za oklamání celého národa omluvil. Úspěšnému britskému showmanovi Davidu Frostovi to mohlo být úplně ukradené. Jenže on byl typem člověka, který se nehodlá zastavit ani na vrcholu a snaží se posouvat vlastní mantinely dál a dál. Tak se zrodil plán na sérii rozhovorů s bývalým americkým prezidentem, na jehož konci se měl kdysi nejmocnější muž planety omluvit za svůj největší hřích. Zdálo se, že Frost nebude mít naději, protože Nixon se od rezignace cíleně vyhýbal veřejným vystoupením. Ke všeobecnému překvapení ale na jeho nabídku kývnul. Možná v tom hrálo roli podcenění, když svého konkurenta ocejchoval za pouhého baviče, kterého utluče argumenty a nepustí ke slovu, respektive k choulostivým dotazům, které by ho přitlačily ke zdi. Jenže jednou z největších chyb, kterou můžete ve válce udělat, je podcenění nepřítele. To samé ale platí i pro Davida Frosta a jeho tým.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Příběh, který se stal největším prezidentským skandálem v dějinách U.S.A zná snad každý, ale o dění po rezignaci Nixona jsem příliš nevěděl. Příběh jednoho velkého interview, které poslalo Nixona definitivně do důchodu začalo vlažně, ale postupně krásně gradovalo až do výborného konce. Bavily mě výkony Franka Langella i Michaela Sheena.. pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Duel publicisty a exnejmocnějšího muže planety podle skutečných událostí se mi zdá jako docela zajímavý námět. Navíc vznikl i dost zajímavý film. Dokáže diváka přesvědčit, že právě sleduje nejdůležitější politickou událost historie, ale zároveň nechává hrdinům lidský rozměr, díky kterému se dá do příběhu lépe vžít. Líbilo se mi, že Nixon není zobrazen jako absolutní zlo (kdo zná Futuramu, jistě chápe, co tím myslím), a že ho jde do jisté míry chápat a ke konci i litovat. Celé to táhnou oba hlavní herci, z nichž válí hlavně Frank Langella.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Politická konverzačka v té nejdokonalejší podobě. Frank Langella goes to Oscar :) 90%

Dodatečné informace

Původní název:
Frost/Nixon (více)
  • Francie Duel Frost/Nixon
  • Francie Frost/Nixon
  • Francie El desafío: Frost contra Nixon
  • Francie Frost/Nikson
  • Francie Frost/Nixon - I anametrisi
  • Francie Frost/Nixon - Il duello
  • Francie Frost/Nixon - La entrevista del escándalo
  • Francie Frost/Nixon, l'heure de vérité
Premiéra v ČR:
19. 2. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Francie, Velká Británie, USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
18,59 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Duel Frost/Nixon je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch