Milionář z chatrče

80%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Snímek jsem shlédl až po tom co byl oceněný zlatou souškou,protože mi nešlo do hlavy jak zrovna takový snímek mohl vyhrát. Po shlédnutí jsem byl sice hodně spokojený,ale přesto si tím oceněním nejsem zcela jistý. Celé to na mne působí příliš prvoplánové. Avšak přesto všechno jsou herci vynikající a příběh je jako z pohádky. Milionář z chatrče je důkazem toho,že k výbornému snímku nejsou potřební hvězdní herci a nabobtnalý rozpočet.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Není to vůbec špatné, ale je to velký Hollywood / Bollywood. Zajímavý příběh chytrého chudého chlapce se mísí s korupcí a je to vlastně i kriminálka. Vše v pohodě, ale dech mi to nevyrazilo, navíc je to až moc přitažené za vlasy. 70% je za mě maximum.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Smutná, lidská, místy naivní pohádka, která by se i mohla stát. Nebo ne? Příběh si hraje s náhodou či štěstím kombinovaný nevypočitatelnou krutostí všedních dnů života. Chudoba je bohužel jeho součástí, stejně jako bohatství vykoupené krutostí na obyčejných lidech snících po nesplnitelných věcech. Snímek říznutý thrillerem, aby snad měl nějakou atmosféru, ukazuje život přesně takový, jaky je. Krutý, nespravedlivý, bolestivý, a přesto plný lásky a citů, což je to, co diváka vždy spolehlivě připoutá k sedačce. Chudý mladík se ocitne v televizní vědomostní soutěži. A vyhrává. Náhoda či osud, a nebo je skutečně tak chytrý? Podaří se mu vyhrát vysokou finanční částku? Země plná pokrytectví a nepřejícnosti mu to však rozhodně neulehčí. Příběh plný dojemných chvilek budí pozornost a vyvolává mnoho otázek. Svojí jednoduchostí přispívá k porozumění poselství, jaké tento mnoha cenami ověnčený snímek nese. Výprava je úžasná a nechce se ani věřit, že náklady na natáčení byli dosti nízké. I herecké výkony jsou uvěřitelné a reálné. Hlavně děti byli prostě úžasní. Přesto mi vyznívá vyprávění příběhu dosti mechanické a nalinkované. Nezdá se mi ani přímý přenos oné soutěže, zvlášť když jde o dosti vysokou částku. Přijde mi to jako laciné zjednodušení příběhu, což snižuje hodnotu jinak výborného filmu, který podle mého přesvědčení rychle zestárne. Bohužel.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Kolem tohohle film use poměrně rychle nakupilo dost negativní energie - myslím, že to je v tomhle případě přehnané a některé výtky jdou až do extrému. Je to určitě pohádka, ale co se týče exploatace indické kultury - svým způsobem Boyle svou hyperaktivní režií exploatuje vše, na co se zaměří... Myslel jsem, že proto ho máme rádi.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Roztomilý příběh o tom, kterak chudý Ind ke štěstí přišel. Výborná byla hlavně první polovina, která dala vzpomenout na neméně skvělé "Město Bohů" i díky úžasným výkonům malých herců. Ale s tím tvrzením o nejlepším filmu roku bych byl opatrný. 8.5/10
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Neuvěřitelně silný film. Od začátku do konce hltáte každou vteřinu. Danny Boyle uchvacuje skvělou režií, scénář je geniálně promyšlený (palec nahoru tvůrci knihy i scénáře) a celý je to silný příběh s pohádkovým stylem jak hodný chudý zlodějíček k bohatství přišel .A je to zvládnuté na jedničku.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6.5
Nepřekvapuje mě to okamžité zařazení mezi nejlépe hodnocené filmy – podobné „hřejivé“ příběhy diváci rádi baští i s navijákem. Ostatně, i vynikající Forrest Gump a Vykoupení z Věznice Shawhank spadají do této kolonky. Zatímco však tyto filmy disponují neuvěřitelně silným dějem, Milionář z chatrče dostává z diváků sympatie lacinými triky. Pokud se o Marley a já říká, že poslední třetinou vydírá, Milionář z chatrče to dělá celou dobu. Jsou tu naprosto všechny ověřené ingredience – zlý bratr, vysněná „panenská“ dívka, cesta za snem, tragicky zemřelá matka, zlý muž ovládající dívku, neprávem obviněný hrdina atd.. Tunu klišé doplňuje řada logických chyb (Napřed se mučí před výslechem? Pauza na toaletu po zadání otázky?) a Boyle tak válcuje především formou, která sice filmu dodává potřebné tempo, současně ale podtrhuje jeho průměrnost. Když si totiž odmyslíme to filmařské dynamo, zůstane nám naprosto průměrný film, který by za jiných okolností skončil v propadlišti dějin. JENŽE je tam ta (pro Evropana i Američana) neokoukaná kulturní vložka, která tomu v očích diváků dodává hloubku (efekt je stejný jako u Zkrocené hory, kde tvůrci pro změnu využili téma homosexuality k získání sympatií). Američané MILUJÍ filmy o outsiderech, kteří prožívají "popelkovský příběh" menšin, takže Oscar nepřekvapuje. Takový Rocky nicméně s tématem outsidera operoval také a byl podstatně méně vykonstruovaný...
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
8
Jak to ten Boyle dělá? Opět skvělá hudba...dokonalý soundtrack.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Ono je to dobré a chvílemi i strhující. Ale hrozně rychle z toho vyprchá prvotní kouzlo. Pak už je to jen sled historek, které se musejí odvyprávět, s ´kýčovitě dojemným závěrem, který graduje tak dlouho, že se tomu nedá bránit. Což není nutně špatně, ale čekal jsem férovější prostředky.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Zasloužené oscary. Ikdyž jsem se místama nudil, tak přišel naprosto nádhernej konec, přece jen šlo o moderní pohádku. Jde vidět, že i neznámí a nezkušení herci dokáží zahrát skvěle, Boylovi sem vždy fandil, už jen proto, že se nebojí vplout do vod neprobádaných a kadý jeho film je z jiného soudku. Oscara si zasloužil. Rozhodně jde o jeden z nejlepších filmů roku 2008 a filmů vůbec.