Collateral

78%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9
V mém případě bych Collateral zařadil na první místo v Mannové tvorbě. Tento snímek má vše co bych akční snímku očekával. Drsnou akci,napínavé situace a dramatické pasáže. Vše přitom stojí na ústřední dvojce Cruise - Foxx,kteří zde předvádí absolutní herectví.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Tento film je opravdová paráda. Tom Cruise zahrál svou roli s ledovým klidem a Jamie Foxx vůbec nezaostal. Perfektní atmosféra, která se dá krájet, velmi dobrý scénář a perfektní zpracování. To nemohlo dopadnout jinak, než skvěle. U mě je to za krásných 85%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Nádherná kamera na noční město, příjemná hudba, nikam se netlačící děj. I stopáž filmu je přijatelný. Každá událost, či epizodka je plně rozvinutá. Nesedla mi však přítomnost Toma Cruise v roli nájemného zabijáka a nepomohlo tomu ani zešedivění jeho vlasů. Možná je to použitým hlasem v dabingu, protože ten se k němu absolutně nehodí. Jinak je jeho výkon přijatelný. Jamie Foxx zde vypadá dosti civilně a klidně, ale postupně dostává kuráž, kdy pomalu přiostřuje až do grandiózního finále, kdy pozvedne zbraň, a z klidného taxikáře se rázem stane hrdina. Občas se tu naskytnou nelogické situace, které kazí výsledný dojem, ale jinak je to natočeno dobře a postupně vzrůstající napětí nikoho nenechá na pochybách. Konec příběhu je očekávaný a nepřekvapující, ale tím bych si filmový zážitek nekazil.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Nejlepší Mann, co jsem doteď viděl. Nejlepší, protože nejjednodušší a nejméně namyšlený. Jednoduchá a v podstatě nepřekvapující konfrontace dvou postav maximálně precizně zasazená do rušného (a zároveň trochu apatického) LA.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Film měl solidní recenze, chvály se dočkalo technické zpracování a zachycení multinárodního koloritu pulsujícího vělkoměsta se vším, co k němu patří. Na druhou stranu výtky se snášely na adresu klasického černobílého schématu, kde je jasně nalinkovaný kladný hrdina a zcela jasný padouch a zabiják. Já si ale myslím, že klasické schéma není v tomto případě na škodu, protože základ filmu přeci jenom leží v napínavých scénách a dějových zvratech, které ve velice svižném tempu vedou od začátku do konce. Collateral je jeden z nejlepších filmů Michaela Manna, je to vyloženě testosteronová jízda s několika úchvatnými scénami.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Hezoun Cruise jako zabiják. Trochu mě to překvapilo, ale co už? Očekával jsem divokou jízdu a to nejen taxíkem. A nedočkal jsem se. Pomalé tempo, objíždění svědků s následným zlikvidováním a nepřekvapivou zápletkou. Dost jednoduché a okoukané.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
6
Filmy od Michaela Manna jsou většinou výborné, dává si záležet, aby každý kousek postupně skládal téměř dokonalý obraz. Díky svým zkušenostem z filmového průmyslu, kde si prošel každý aspekt filmové tvorby moc dobře ví co dělat, aby si to celé sedlo, opravdu režisér je to vytříbený. Když si vezmeme třeba jeho dva nejlepší kousky Nelítostný souboj a Veřejné nepřátele (oba nakonec přijaty malinko jinak, ale pro mě téměř bezchybné filmy) a pokusíme se na nich ukázat Michaela Manna ve svém kariérním peaku. Oba spojuje ukázka podsvětí a zobrazení toho zdánlivě horšího daleko lidštější formou, tedy že mince má dvě strany a divák si je toho moc dobře vědom a není nijak neobvyklé, fandí-li právě třeba tomu delikventovi. Pro mě jde v obou případech o geniální díla, jenž by se oba měli svého respektu dočkat. Oba jsou perfektně a velmi dobře natočeny a nesou si tón, jaký by měl film jejich tématu mít. Někde se zpomalí a jinde zase přidá, ale v žádném bodě nemáte pocit, že se nudíte. Jeho filmy jsou prostě sexy, ať už v eleganci tak v krásně svižných prostřizích... Inu a tak není chyba očekávat, že snímek s Tomíkem v hlavní roli s honosnými ohlasy ze správných míst, bude pecka. Ale nebojím se říct, že opak je pravdou. Úvod je přesně takový, jaký bych čekal, nikam se nespěchá a v ponurém L.A. se nám střetává rutinní taxikář Max, který si chce odjet svoje, shrábnout prachy a jít se vyspat, s tajemným Tomíkem Cruisů s vizáží vlkodlaka. Vzájemná chemie je suprová a právě přes zmateného Maxe se dá snímek dokonale prožít. Nicméně jakmile se začne sklouzávat od napínavého kecání k akci, nudím se. Přesně tam, kde by podobný snímek měl být nejsilnější, funguje jen jako výplach před dalším chodem. Že bude pak největším kamenem úrazu metaforické rozmotávání klubka a právě dotváření sklákačky, jež rostla divákovi před očima, je bohužel pořádné ouvej. Celý příběh od lineárního příběhu sklouzne k fixaci na cestičku drobečků, která nevyvolává uspokojivý pocit, nýbrž jen další otázky a naneštěstí i zmatení. Není to vůbec ani řemeslně tak dokonalé, jak bych u tohoto jména čekal, kamera sice není jalová, ale čekám více, ostatně jako od celého filmu. 60%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Collateral není jen film, ale dechberoucí umění. Skvělý scénář, fantastická režie a hlavní protagonisté, kteří si výborně sekundují. Jak už to bývá zvykem u Manna, tak jeho vyprávění je fantastické. Příběh jede kupředu opravdu rychle, žádná část není hluchá a napětí by se dalo krájet. Ano, tady jsem spokojený maximálně, od Manna zase někdy něco.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Prvních několik minut v taxíku s Jada Pinkett Smith je neskutečně příjemných a atmosférických. Poté začne kvalita filmu klesat a ten klišoidní závěr si nebudete pamatovat ani 2 dny. Sečteno podtrženo, dobrej film: 70%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
10
Hodně atmosférická záležitost připomene svým pojetím Nelítostný souboj a hudbou Insidera (mimochodem, hudba je naprosto vynikající a stojí za samostatný poslech). Snímek se ani na minutu nezastaví a oba herci v hlavní úloze podávají, ač v jiných charakterech, než na jaké jsme u nich zvyklí, přesvědčivé výkony a jsou si důstojnými protihráči. Konečných 20 minut je sice krapítko klišé, ale i tak neskutečně napínavých. Vzhledem k tomu, jak je film perfektně natočený a jak moc se ve mně zapsala scéna s vlkem, nemohu jít pod 90%. Dodatek po letech: Roste s každou projekcí. 100% a srdcová záležitost.