Lijavec

81%
Lijavec
Lijavec

Když na sklonku života bilancoval Cimrman svou uměleckou činnost, došel k neradostnému poznání: Ani jedno z děl, která podepsal, nedošlo uznání. A proto se rozhodl ustoupit do anonymity a stát se autorem folklórním. Jasnozřivě rozpoznal, že moderní doba odsoudí k zániku lidovou tvořivost v takových oblastech jako je národní píseň, pohádka, pověst, přísloví či pranostika. Jediné, co z ústní folklórní tvorby nezemře a zůstane živé, je anekdota. A právě ona hraje významnou roli v jeho hře Lijavec.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Po tak silném Liptákovu takhle slabá hra? No stalo se. Pár povedených vtipů ze začátku, jinak ale nic moc. Kus vyloženě na cimrmanovské poměry slabý. Oceňuju jen hru s divákem, která je ale docela průhledná.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
"Na slepé koleji, stojí vagón plný sýra..." Neexistuje lepší popis divadelnej hry ako, keď sa vždy točí o tom istom no je to niečo iné. Cimrmani opäť a zas nesklamali a vytvorili extrémne zábavnelé vystúpenie, ktoré má síce trošku slabšiu jednoaktovku, no za to silnú besedu. V našich končinách len tak nenájdete spoločenstvo, ktoré by vám servírovalo s bontónom to isté, len vždycky od základov iné. Vyborní herci a zľudovené hlášky sú už samozrejmosťou. Nemám, čo dodať. Skrátka nadpriemerné vystúpenie. A ak sa ma pýtate, prečo nedávam číselné hodnotenie, dôvod je jasný..."já to totiž organizuji".
Pajmen
1 204 bodů
10
Mocnářství rakousko-uherské je na pokraji sil, konstituce schytává rány zvenčí i zevnitř. Aby také neschytávala, když v zemi české stále žije jeden z největších vlastenců - Jára Cimrman. Byť i on fyzické síly pomalu ztrácí, jeho zápal pro samostatnou republiku neutuchá a bojuje za ni i z frymburského starobince.

Dodatečné informace

Původní název:
Lijavec (více)
  • Česká republika Lijavec
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění