Absolvent

82%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Velice, VELICE uvěřitelná Anne Bancroftová jako Mrs. Robinson a velmi roztomile rozpačitý mladičký Dustin Hoffman jako Ben (v době natáčení mu bylo třicet :-). Dobrá lekce pro naivní mladíky (není nic horšího než ponížená ženská, taková je schopná opravdu všeho).Příběh podbarvený dokonale empatickou muzikou Simona a Garfunkela se dá vidět i posté.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
čistý, phodový film o dospívajícím člověku. Dobrý výkon mladého Dustina Hoffmana. Nejedná se ale pro mě o skvělou komedii, ani o skvělé drama. Celkově to do sebe vše zapadá, hudba velmi dobře zvolená. Takže filmík je celkově pohodový. Stačilo mi ho vidět jednou a určitě si ho dobrovolně znovu nepustím.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Není tu památná forma ani obsah (ačkoli oboje je na vysoké úrovni), nýbrž atmosféra a pocit, jaký si z filmu odneseme. A jestli nám Absolvent dokáže předat Atmosféru a Pocity v roce 2010 stejné jako v roce 1967, pak se něco zásadně a neoddiskutovatelně povedlo.
muzz
muzz
18 035 bodů
7
Anne Bancroftová v roli paní Robinsonové byla mnohem zajímavější než její dcerunka, takže ten nihilistický mladík v podání Dustina Hoffmana udělal chybu a jako bonus se dostal do problémů. Nejšílenější je jeho prázdný výraz v poslední scéně, kde v autobusu sedí jako pecka a čumí před sebe :)
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Dobrá režie se může jistě měřit správným vedením herců, což u Absolventa platí beze zbytku a pak pochopitelně zajímavou kombinatorikou ve vyprávění filmové řeči. A tam je důležité mít na paměti, že filmová řeč není jen vyprávění obrazem, ale samozřejmě i zvukem, v případě Absolventa pak ještě hudbou. Právě tato kombinace v Absolventu funguje dokonale. Střihová skladba zdánlivě nesouvisejících filmových obrazů baví i po letech a jsou o ní popsány stohy papíru na filmových školách po celém světě. Nichols nebyl slepý vůči náladám publika. Zejména se sluší říct mladého publika. Simon s Garfunkelem prodaly miliony desek a mládež je milovala. Nichols si tak vzal jejich starší populární hity a doplnil je o píseň složenou na míru filmu, kterou je nesmrtelná pecka Mrs. Robinson, jejíž klip si přehrajte po kliknutí na fotografii.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
To, že se Absolvent dá dnes již považovat za kultovní film, je zásluhou jednak prvotřídní Nicholsovy režie, ale především postavou Dustina Hoffmana. Ta totiž skvěle odráží nelehké strasti dospívání, znuděnost a lhostejnost nadaného mladíka, který má o své budoucnosti docela jiné představy než bohatí rodiče. Mimoto Hoffman předvádí opět jeden ze svých vynikajících výkonů a už ve 30 letech budí dojem protřelého herce, o kterého se může celý scénář plnou vahou opřít, a on ani o chloupek nepovolí. Dokonalá je chemie mezi ním a Anne Bancroft, dokonalá je hudba od Sájmona a Garfunkela, dokonalé je i finále jako zářný symbol volnosti a nezávislosti. Nenápadný film, který ale po všech stránkách patří mezi špičku.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
7
Dneska už na mě působí poněkud překonaně, zřejmě hlavně kvůli rozporuplnému konci... Hlavní dvojice odvedla skvělou práci, až jsem jim to uvěřil. Co ale vyzdvihuje snímek téměř do oblak je legendární hudba ! 75%
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Váhal jsem nad pěti hvězdičkama. Kdybych věděl, že v podstatě celý soundtrack je převážně z dvou mých nejoblíbenějších písniček a že byly vytvořeny pro tento film, tak už bych ho měl dávno za sebou. Jinak film sám o sobě je dost působivý a výkon Hoffmana taky nemá chybu, taková menší příprava na Rainmana. Ale je to prostě starý a takovou tu pořádnou filmovou klasiku bych v tom asi nenašel. 81%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Tohle není film, ale mnou dlouhá léta zbožňovaný skvost, takový šperk mezi filmy. Zbytečné zde mluvit, nechte se unést a strhnout. Vidět Absolventa je jako se zamilovat a o čem pak chcete psát, to se sdělit nedá, je v tom tajemství.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
10
All-in-one pro začínajícího rebela se srdcem na pravém místě.