Lakomec

64%
Lakomec
Lakomec
Starý skrblík Harpagon žije velmi střídmým životem, přestože se mu podařilo nahromadit značné bohatství. Aby ho nikdo neokradl, většinu svých zlatých mincí uschová do pevné truhly, kterou v noci zakope na zahradě. Jenže po čase začne mít Harpagon pocit, že by mohl být ještě bohatší. Rozhodne se proto, že svou dceru provdá za majetného nápadníka, který navíc nevyžaduje od nevěsty žádné věno. Sám se chce ve stejný den, aby co nejvíce ušetřil, oženit s bohatou dědičkou. Avšak jeho dokonalý plán má několik háčků. Dcera je až po uši zamilovaná do úplně jiného mladíka a dědička, kterou si chce vzít, se zamiluje do jeho vlastního syna...



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Lakomce se prostě miluju. Knihu jsem četl mnohokrát a film mne také rozhodně nezklamal. Jak by vlastně také mohl,když samotný příběh je geniální a při tom tak prostý. Stačí jen pár postav a děj se postupem zamíchá tak,že se v něm jen těžko vyznáte. Prostě typická francouzská konverzační komedie se všemi svými klady i zápory.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Hra ´Lakomec´ je klasická komedie o pěti dějstvích od francouzského spisovatele a dramatika Moliéra a pojednává o šedesátiletém Harpagonovi coby vdovci, lichváři a necitelném lakomci, který je pro peníze schopen obětovat naprosto vše. Rodinu, děti i lásku. Hra je to tak výjimečná, že se na divadelních prknech hraje takřka neustále. Louis de Funès měl dlouho sen si Harpagona zahrát a  roce 1980 se mu to splnilo. Vznikl snímek, kde se setkal s hereckými kolegy a kolegyní, se kterými velice často spolupracoval a kde hlavní roli pojal zcela po svém. Dokonce se podílel i na režii. Takže Funèsův typický cholerický charakter se nevyhnul ani této role. Avšak ničemu to nevadí. Ba naopak. Hra byla zajímavě oživena a tak i zde je důvodů se zasmát více než dost. Atmosféra příběhu je zachována dle hry samotné. Přednes ostatních herců skutečně jakoby vypadl z divadelních prken. Moliére touto hrou zesměšňuje maloměšťáctví a i přes Funèsovo komické pojetí toho bylo zachováno. Snímek tedy pobaví a divácky vkusně přiblíží hru jako takovou.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Lakota jeden. Humorné a solidní.

Dodatečné informace

Původní název:
Avare, L' (více)
  • Francie Lakomec
  • Francie Avare, L'
  • Francie El avaro
  • Francie Louis, der Geizkragen
  • Francie O Avarento
  • Francie O megalos tsigounis
  • Francie Skapiec
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné