Černá Dahlia

60%
Černá Dahlia
Černá Dahlia, příběh posedlosti, lásky, korupce a mravní zkaženosti. Mladá a krásná Elizabeth Short (Mia Kirshner) "Černá Dahlia" přišla do Hollywoodu, aby se stala slavnou herečkou. Nebyl to však její herecký talent, který ji přinesl slávu, ale její brutální vražda. Detektivové Lee Blanchard (Aaron Eckhart) a Bucky Bleichert (Josh Hartnett), se stávají posedlými nalezením vraha. V dalších rolích uvidíte Scarlett Johansson a dvěma Oscary oceněnou Hillary Swank. Natočeno podle skutečného příběhu. Příběh je založen na nejznámější, nikdy nevyřešené vraždě kalifornské historie. Hollywoodská herečka Elizabeth Short byla zavražděna tak brutálně, že se fotografie z místa činu nesměly objevit v tisku.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Proč se koukat na tento pseudonoir, když je možné vidět mnoho originálů, které jsou ve velké většině případů lepší právě proto, že nejsou tak čisté a tak strašně moc adekvátní? Krom toho Josh Hartnett se svým charismatem použité pleny likviduje každý záběr, ve kterém je. Ovšem i vedení dobrých herců je příšerné - začínám si říkat, co se to s Brianem stalo. De Palma opět předvedl film, který je tak zahleděný ho svých předobrazů, že zapomněl dodat jejich hlavní atributy - napětí a vzrušení -, stejně jako zapomněl něčím přispět. V důsledku velmi otravné, sotva na tři hvězdy. Proč to mělo problémy s přístupností, nechápu. Sterilní až hrůza.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
1947 – Krásná Elizabeth Short je brutálně zavražděna. Její tělo bylo zohaveno, rozděleno na dvě půlky a pohozeno nedaleko Los Angeles. Případu se ujme dvojice schopných policistů a přátel. Začíná tak příběh plný nečekaných zvratů a zápletek ve stylu film noir. Úspěšný spisovatel James Ellroy byl pro Hollywood vždy velice žádaný. Jeho kniha L. A. Confidential posbírala celou řadu Oskarů. Jeho kniha Černá Dahlia inspirovaná skutečným případem se stala bestsellerem a producent Art Linson neváhal koupit práva. O režii projevili nepřekvapivě zájem velké osobnosti Steven Soderbergh, Roman Polanski, ale nakonec byla svěřena Davidu Fincherovi, který se projektu ujal. Studio se, ale časem zaleklo a projekt odmítlo financovat. Výměna na režisérském postu Briana de Palmy, ale film opět vrátila do středu zájmu. Fincherem vybraný Hartnett figuroval i v současném podnikua za 50 milionů dolarů vznikl konečný film. Brian De Palma, který natočil spoustu skvělých hitů, ale i řadu příšerných propadáků je především mistrem formy. Černé Dahlii se tak po vizuální stránce dá skutečně vytknout jen málo, přesto film není ani zdaleka dokonalý. Černá Dahlie má skvělé herecké obsazení a aktéři se skutečně úspěšně snaží, ale pod nohy jim hází klacky nepříliš dobře dramaticky vystavěný scénář s častými klišé, které jakoby vypadly z brilantní Čínské čtvrti. Film má však nesporné vrcholy v celé řadě akčních sekvencí a v napínavém finále. Černá Dahlie je tak dalším De Palmovým filmem, kde forma vítězí nad obsahem, na druhou stranu v jeho filmografii bude rozhodně patřit k jeho zdařilejším počinům. I přes řadu připomínek je Černá Dahlie dobrým filmem.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
4
od spojenia de palmu (pri vzdavani hold filmom noir to obcas posoby ze ma ist o parodiu vdaka ishamovej hudbe a harnettovmu voiceoveru) a jamesa ellroya (spisovatel za genialitou l.a. confidential) som cakal o dost viac ako len vynikajuce hratky zsigmonda s kamerou (i ked by som sa obisiel bez sepiovho filtra). skoda ze producenti zatrhli de palmovu 3 hodinovu verziu co malo za nasledok nahustenost/neprehladnost deja.black dahlia bol financny prepadak a preto ide i o posledny de palmov kliniec do truhly jeho "hollywoodskej" kariery...

Dodatečné informace

Původní název:
Black Dahlia, The (více)
  • NSR Černá Dahlia
  • NSR Black Dahlia, The
  • NSR Cehennem ciçegi
  • NSR Čierna Dahlia
  • NSR Crna dalija
  • NSR Czarna dalia
  • NSR Dália Negra
  • NSR Den svarta dahlian
  • NSR Fekete Dália
  • NSR I mavri dalia
  • NSR La dalia negra
  • NSR Le dahlia noir
  • NSR Musta dahlia
  • NSR Must daalia
  • NSR The Black Dahlia
Země původu:
NSR, Německo, USA
Čeština:
Černá Dahlia je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch