John Q.

67%
John Q.
Plakát traileru

John Q. Archibald (Denzel Washington) je obyčejný starostlivý otec rodiny, jakých jsou na celém světě miliony. Pracuje v továrně a se svými blízkými se snaží trávit co nejvíce času. Jednoho dne se mu však zhroutí celý svět. Jeho syn onemocní a má-li přežít, je nutná okamžitá transplantace srdce. Na ní se však nevztahuje pojištění a tak je nové srdce malému Michaelovi odepřeno. Čas běží a situace začíná být zoufalá. John se proto rozhodne pro krajní řešení. Vezme zaměstnance operačního sálu jako rukojmí, zabarikáduje se s nimi v nemocnici a trvá na operaci svého syna. V té chvíli vstupují do hry další dva muži. Zkušený vyjednanač s únosci Grimes (Robert Duvall) a horkokrevný šéf policie Monroe (Ray Liotta). John se tak ocitá v situaci, kdy nechce ublížit ostatním, ale pokud má zachránit život vlastního syna musí vše vsadit na jednu kartu...




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7
Prvotřídní Hollywoodských kalkul plný sentimentu? Dost možná! Pokud se přes všechen tento patos přeneste,tak vám bude odměnou příjemný a napínavý film o otci,který se snaží zachránit své dítě. Denzel je pan herec a opět předvedl skvělý výkon. Pěkně natočené a plné emocí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Že peníze nejsou všechno? Jak kdy a jak pro koho. Známé rčení vyslovují pouze bohatí jedinci, kteří jsou na tom po finanční stránce dobře a mohou si koupit bez rozmyslu takřka cokoliv a kdykoliv. Příběh snímku v thrillerovém ražení poukazuje na rodinu mající přesně opačný problém. Problém, který známe i v Česku, i když v Americe byl zdravotní systém přeci jen daleko problematičtější. To, že nejsou mnohdy peníze na důležitou operaci k záchraně umírajícího dítěte a úřady jakkoli odmítají pomoc, však máme společné. Děj tedy poukazuje v širokém spektru na daný problém a tak je zároveň i značně kritický. Neopomenuta není ani známá lékařská Hippokratova přísaha, která je však v rámci ekonomiky značně pokrytecká. Příběh příkladně vypráví osud zoufalých rodičů bezmocně přihlížejících na umírající dítě a na neochotu vedení nemocnice a úřadů cokoliv dělat. A tak otec ze zoufalství pozvedne zbraň. V tomto bodě se již však vyprávění odebírá ryze do thrillerové popkornové zábavy, neboť skutečná realita by přeci jen vypadala poněkud jinak. Bezmoc, vztek, zoufalství. Koho zajímá na smrt nemocné dítě a čin zoufalého otce, když to poškozuje politický zájem. Ano, peníze nejsou všechno, ale mají větší cenu, než lidský život. A tak lidé umírají i když nemusí. Na tento snímek je potřeba se dívat jako na kritiku systému a ne jen jako na obyčejný thriller.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
4
Téměř učebnicovou přehlídku všech filmových klišé, které lze ve filmu najít, nezachraňuje ani dokonalý výstup Denzela Washingtona (který by měl mimochodem trochu pečlivěji vybírat role). Prázdná hříčka, u které sledujete mnohem častěji hodinky než plátno Krásná ukázka toho, jak mizerný scénář nezakryjí ani sebelepší herecké výkony a že s naprosto banálním půldruhé hodiny protahovaným motivem zkrátka nenatočíte zábavný celovečerní film. Pokud existuje něco jako čistý průměrtak tenhle snímek mu nesahá ani po nehet na palci.

Dodatečné informace

Původní název:
John Q (více)
  • USA John Q.
  • USA John Q
  • USA John Q. - Verzweifelte Wut
  • USA Situación extrema
  • USA Um Ato de Coragem
  • USA Végszükség
Premiéra v ČR:
20. 6. 2002
Země původu:
USA
Rozpočet:
36 mil. USD
Tržby:
102,24 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění