Old Shatterhand

66%
Old Shatterhand
Plakát traileru

Odehrává se v době, kdy se Vinnetou, slavný náčelník Apačů snaží uzavřít s bělochy mír, aby vedle sebe mohli v klidu žít indiáni i bílí osadníci. Kapitán Bradley se snaží uzavření dohody zabránit. Využívá k tomu bandu desperátů ničemného Dixona a několika komančů. Ti nejprve přepadnou a vypálí farmu holandských usedlíků a na Bradleyho pokyn i vojenskou kolonu s pokladnou pluku. Na místě masakru vždy ponechají několik mrtvých Apačů, které předčím zákeřně zavraždili. Také Vinneotoův adoptivní syn Tujunga padl do rukou Dioxonovy bandy, je však zachráněn statečným Old Shatterhandem, který je právě na cestě k Palomě Nakamě, zvané Bílá Holubice, aby ji odvezl do bezpečí k příbuzným. U dívky najde také chlapce Toma, syna holandských farmářů, který jediný přežil masakr na farmě a je důležitým svědkem toho, že farmu nepřepadli Apačové. Cestou pře společně se Samem Hawkinsem připojí ke koloně, která je v kaňonu přepadena. Old Shatterhand se snaží přesvědčit generála Taylora, že Apačové nejsou těmi, kdo přepadává kolony a slibuje, že přivede očitého svědka přepadení, malého Toma. Ten je však zákeřně zavražděn jedním z členů Dixonovy bandy. Také Old Shatterhand se má stát jejich obětí, naštěstí se mu s pomocí Sama Hawkinse a Palomy podaří uniknout. Situace se vyostřuje, neboť Bradley zavraždí generálova zástupce plukovníka Hunterovi a vojákům se podaří zajmout Tujungu, kterého chtějí v pevnosti oběsit. Old Shatterhand se jej pokusí osvobodit, ale jeho plán se nezdaří a tak i on se stane zajatcem v pevnosti. Všechny kmeny Apačů se shromáždí, aby zaútočily na pevnost.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
5
Tento snímek nedosahuje takových kvalit, jako filmy začínaící slovem Vinnetou a..... Ale propadák to není, spíše takový koukatelný průměr. Po skvělém Pokladu na stříbrném jezeře a Vinnetouovi prostě prišel slabší kousek a to jak po straně příběhu, tak zpracování akčních scén. Takové mírně odfláknuté, či ušité horkou jehlou ve snaze rychle dát do kin další film této legendární dvojice.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Během natáčení prvního dílu Vinnetuovské trilogie vstoupil do rozjetého vlaku producent Arthur Brauner a spolu s režisérem Hugem Fregonesem natočil tento snímek pod jednoduchým názvem 'Old Shatterhand' a to ještě téhož roku. Jedním ze specifik díla je ten, že se ze všech Vinnetuovských počinů jedná o nejdelší film. Děj se řadí mezi první a druhý díl trilogie. Pojat je však zcela odlišně. Jestliže Reinl točil své filmy převážně zacílené pro děti a mládež, Fregonese byl blíže k dospělejším divákům. Příběh je daleko drsnější a v mnohých scénách nezvyklý. Například Vinnetou při zápase zabije indiánského protivníka, chladnokrevně je tu zastřelen malý chlapec, koupe se tu nahá indiánka a mnoho dalších. Zkrátka se snímek přibližuje daleko více k americkým westernům. Nevyznívá tedy už tak pohádkově a romanticky. Není zde komická postava v podobě Castlepoola a i Sam Hawkens je krapet umravněnější. A tak není divu, že se mnozí po shlédnutí tohoto filmu tváří poněkud dozpačitě. Fragonese se chtěl jen dostat blíže k realitě. Nádherné scenérie hor, vodopádů a vůbec celé jugoslávské krajiny jsou však i zde k vidění. Hlavním dějovou linkou je pochopitelně opět boj s nepravostí a touha po míru. Hlavní zloduch je z řadách armády, čímž je taktéž jedinečný. Byť je rozdílnost značná, není potřeba něco takového zatracovat. I tak má své kouzlo, svoji hodnotu.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Je mi líto to úplně odepsat. Základ by tu byl. Postavy také ujdou a poslední akční sekvence je skoro dokonalá a když odpustím ten souboj Vinnetou s indiánem, kde je jasně vidět, že zastupují kaskadéři, tak jsem se u filmu solidně bavil, takže 70%

Dodatečné informace

Původní název:
Old Shatterhand (více)
  • Francie Old Shatterhand
  • Francie Apaches Last Battle
  • Francie Apashien kapina
  • Francie Battaglia di Fort Apache
  • Francie I titanomahia tou Far West
  • Francie La última batalla de los apaches
  • Francie Les cavaliers rouges
Premiéra v ČR:
20. 8. 1965
Země původu:
Francie, Itálie, NSR, Jugoslávie
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Old Shatterhand


Podobné