Michael Clayton

71%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Neustále jsem měl pocit, že mohl Gilroy zajít dál a hloub. Produkující Pollack by podle mě na režijním křesle dál a hloub zašel. Jenže na druhou stranu Clayton dokonale funguje a upřímně si s odstupem nejsem jistý, že kdyby plnil "mou zakázku", mohl by fungoval lépe.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Právnický thriller odehrávající se v zákulisí jedné obrovské kauzy. Od úvodního záběru dechberoucí podívaná, ve které hrají prim výborní Clooney a Wilkinson, kterým sekunduje seč může oscarová Swinton (imho akademie to možná trochu popletla, ale co už). A Tony Gilroy dokazuje, že se s ním musí počítat i na režisérské stoličce. Psaní vynikajících scénářů mu už asi nestačí :) 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Michael Clayton nezakrývá inspiraci thrillery 70. let, na které si sám obzvlášť potrpím, a přitom se vyjadřuje k velkým otázkám morálky naší společnosti. Nečiní tak ovšem polopaticky, nepodceňuje divákovu inteligenci a nabízí dostatek dějových zvratů a napínavých situací, aby se divák nenudil. Možná by se znovu slušelo připomenout jméno Sydney Pollacka, který v 70. letech režíroval klenot žánru Tři dny Kondora s Robertem Redfordem. I při konverzačních scénách však Gilroy nezapomíná, že film je obrazovým médiem a zároveň si chytře pohrává se střihovou skladbou filmu, kdy využívá přeskakování časových rovin. Michael Clayton je snímek, který vzácně kombinuje atraktivní divácký žánr s myšlenkou a přitom zůstává srozumitelným. To není při současném stavu filmové tvorby vůbec málo.
lamps
lamps
15 150 bodů
7.5
Michael Clayton mi nabídl naprosto odlišnou podívanou, než jsem od něj původně očekával. Žádné soudní pře, žádná nablýskaná kriminální story s šokujícím finálním rozuzlením, nýbrž dokonale civilní a precizní drama s přímo heroickými hereckými výkony. Nemluvím ani tak o Georgi Clooneym, který si odvádí opět svůj klasicky vysoký standart a coby neústupný vyjednavač tušící velký podvod je více než přesvědčivý, ale především o vyšinutém Tomu Wilkinsonovi a jeho únavných monolozích a advokátce Tildě Swinton, která si v sobě snad stále nese kus té zlé královny z Narnie. A byť jsem byl zpočátku dost skeptický a zápletka mi připadala dost přitažená za vlasy, tak pomalu se rozplétající scénář mě postupně dokonale vtáhnul a závěrečnou část už jsem si vyloženě užíval. Tony Gilroy natočil sice nenápadný, ale velmi rafinovaný snímek, který v krátkodobém rozmezí patří k pilířům svého žánru..
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Dobře natočená nuda a nebo jsem se na to neměl koukat po noční :-) 38%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Jedním slovem úchvatný film o egoismu a relativitě úspěchu v naší západní společnosti, zklamání z obecně sdílených hodnot, hledání odpuštění sobě i druhým a hledání cesty jak žít jinak - v pravdě, lásce a štěstí. George Clooney mě nepřestává poslední dobou překvapovat a rád se takto nechám překvapit znovu.
slord
slord
3 832 bodů
8
Clooneyho nejak extra nemusím, ale v tomto filme bol veľmi dobrý a bavilo ma jeho herectvo. Zo začiatku sa film javí inak ako v skutočnosti je, postupne keď sa rozplieta príbeh tak človeka vtiahne a nedá mu vydýchnuť až do záverečného nasadnutia do taxíku. Kvalitne natočený thriller, ktorý má fajn atmosféru aj fajn hlavného hrdinu. 8/10
bidlobox
3 802 bodů
7.5
Clooney boduje!
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Skvělý Clooney, herec který kromě vizáže , má obrovský a všestranný talent a stále a pokaždé mě překvapuje...