Old Boy

81%
Old Boy
Old Boy je jihokorejský akční film. Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou.



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
10
Asijská kinematografie je pro mne španělská vesnice,ale Chan-wook Park mě do ní více než dobře zasvětil. Old Boy patří mezi vůbec ty nejlepší filmy,které jsem měl možnost vidět. Ta kombinace bezmoci,naděje,brutality a msty nabízí prvotřídní podívanou. Scénář to je přímo lahůdka a já po skončení snímku neměl slov. Film si z vás na vyžádání vybere všechny možné emoce a nechá vás v čirém úžasu,že i v dnešní době může vzniknout snímek jenž dokáže překvapit a nadchnout.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Pěkné syrové asijské. Asijskou tvorbu, pokud se povede si občas rád vychutnám. tento spletitý příběh dvojité pomsty nechává diváka dlouho tápat a mezi tím si užívá vzájemné pomsty dvou hlavních aktérů.. Vše vyústí incestním spletencem na obou stranách. Je to zajímavá a drsná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Příběh pomsty, tentokrát na základě komiksu, který český čtenář do dnešní doby bohužel nezná. https://d2lzb5v10mb0lj.cloudfront.net/covers/300/13/13755.jpg Nějaký jihokorejec Oh Dae-su je unesen a uvězněn na 15 let v nějakém podivném vězení. A neví proč. Čas tráví tréninkem bojového umění a k vymyšlení dokonalého plánu k útěku. Okamžitě poté, co se mu útěk povede, se vydá na cestu pomstít se těm, kteří ho uvěznili. A to je vše. Nejedná se ale o lecjaký akční asijský film. Je tu představen vrcholný akt spojující emoce a fyzičnost. Takže nic pro diváky hledající jen pouhopouhý akční zábavný film s bojovým uměním. Vrcholem akční sekvence je choreografie intenzivního násilí v jedné scéně, ve které je mstitel sám proti hordě chlapíků v nějaké chodbě. Takováto scéna byla v pozdějších filmech zopakovaná ještě několikrát, ale nikdy už nedosáhla takové atmosférické dokonalosti. Vizuálně je celý film tmavý pro patřičné vyobrazení akcentu nejistoty a katarze brutality násilí. Dalo by se říci, nic pro slabé povahy. Má to také dosti těžkou uchopitelnost, takže ne vždy u diváků dojde ke správnému pochopení struktury příběhu. Myšlenka má strašlivou psychologickou hloubkou, jehož dna prostě jen tak někdo nedosáhne. Komu se to podaří, má vyhráno. Je to film, který ve své době překvapil stylem kompozice, dějových přechodů a střihem. Je to film, který v rámci tématu udal nový filmový základ, kterého se filmoví tvůrci dodnes inspirují.  Je to film, který je potřeba prostě vidět.

Dodatečné informace

Původní název:
올드보이 (více)
  • Jižní Korea Old Boy
  • Jižní Korea 올드보이
  • Jižní Korea 15 ans volés
  • Jižní Korea Cinco días para vengarse
  • Jižní Korea Ihtiyar delikanli
  • Jižní Korea Oldboy
  • Jižní Korea Old Boy - hämnden
  • Jižní Korea Oldboy-Velho amigo
  • Jižní Korea Vana poiss
Premiéra v ČR:
5. 5. 2005
Země původu:
Jižní Korea
Čeština:
Old Boy je dostupný s českými titulky

Podobné