G.I. Jane

63%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Jordan O´ Neil je ambiciózní vojenská analytička. Její schopnosti přivedou vojáky na nápad, aby absolvovala nejdrsnější vojenský výcvikový tábor pro elitní námořníky. Jordan nabídku přijímá, aby dokázala, že i ženy mají možnost volby a bojovat, když budou chtít. Ostříhá si tedy vlasy a začne cvičit. Velitelem výcviku je Urgayle, což je opravdu drsňák každým coulem. Jordan, ale bude čelit nejen nejtvrdším podmínkám, ale i politikům, kteří by jí rádi zneužili pro své zájmy. Ridley Scott poslal proti vetřelci Sigourney Weaver, která přežila všechny o dost drsnější kolegy na lodi Nostromo, poslal proti všem Thelmu a Louisu a dokázal, že ženská témata mu nejsou cizí a teď si vybral to nejradikálnější. Do hlavní role obsadil naprosto přesně a typově správně Demi Moore, představitelku nejdrsnějších a nejsamostatnějších žen posledního desetiletí 20. století. A výsledek? Film je nesmírně brutální, nešetří záběry na zkrvavený a zdemolovaný obličej Demi Moore od kopanců kanad a ran pěstí. Na druhou stranu je snad až příliš angažovaný jako náborový propagandistický dokument o ,,správňácích" v uniformách. Přesto bych byl velmi opatrný, kdyby měl být tento film zařazen do škatulky nepovedených filmů, protože to prostě není pravda.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Tedy, vidět ženskou ve vojenském prostředí. Páni. Demi se držela.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
6
I přesto, že tu pro mě G. I. Jane stejně nepřekročí hranici něčeho většího a skutečně si pořád myslím, že Ridley Scott si v tomhle žánrovém experimentu připsal jeden z nejslabších svých kousků, a že Demi Moore to zabilo hereckou kariéru, tak mě něčím tenhle film nepřestává udivovat.. Musíme pochopit, že postavička G.I. Jane a G. I. Joe jsou na americkém trhu naprostou součástí dětských her a skutečně splňují takové první vývojové idoly, což my možná nejsme schopní tady docenit.. Účel G.I. Jane, tedy ukázat divákům příběh jediné ženy v čistě maskulitivní profesi mě vlastně baví, mám rád tohle boření společenských stigmat a celkově ničení všelijakých společenských konvencí.. A v tomhle ohledu je G.I. Jane super! Jde totiž vlastně o ten underdog příběh, v němž všemi podceňovaný outsider dokáže, že na to má a oni ho tak přijmou mezi sebe.. Rozumím, proč do toho Demi šla a dnes by za něco podobného sklidila ovace ve stoje a v ženských hereckých cenách by za takový emancipační výkon skoro neměla konkurenci.. Stejně tak oceňuji její nesmírnou přípravu a oběť do role O'Neillové, která s krásky z Pár správných chlapů anebo Skandálního odhalení opravdu udělala jakousi bezpohlavní mašinu. Ne, ta malina je výsměch a smekám před ní jako herečkou.. Fyzické propagačně rekrutující video do americké armády, které sice možná může mít i opačný efekt, ale uvědomělé holky to určitě vyburcovalo. Ovšem stejně nejvíc mě potěšil Viggo Mortensen, který těží jak z vývoje vztahu s O'Neillovou, tak prostě sám do sebe má charisma na rozdávání a třeba při svém přístupu k poezii jasně ukazuje, že má na daleko hlubší charaktery. Ostatní postavy jsou nutné a nezapamatovatelné křoví. Zaslouží si to tolik kritiky, za svůj feministický manifest, za degradaci ženy, za tu oholenou hlavu? Právě naopak, v tomhle ohledu je snímek povedený. Jeho největším mínusem je umělý příběh a obcování s politikou "velké matičky USA", obzvlášť to druhé zmíněné ve filmech nenávidím... Škoda, že to dělal Ridley Scott, možná by někdo jiný našel víc pochopení pro feministická témata a tolik bezúčelně nepředhazoval hlavní hrdinku v bílém upnutém tričku.. Ale rozhodně to není zbytečný (a o holkách vojandách by už něco dávno vzniknout mělo)! P.S. A teď si to celé vezměte jako film od britského dvorního režiséra točící to jako náhled do povrchnosti, zatvrzelosti národní pýchy - americké armády.. Jo, kdyby se tady tvůrci více kousli a neudělali z toho takový naivní akčňák.. 65%
cerfik
cerfik
7 890 bodů
9
Nejenže si myslím, že tahle role Demi Moore sedla (a to ji nepovažuji za skvělou herečku - na tom se s mnoha kritiky shodnu), ale i se na ni opravdu hezky kouká, sekne jí to tu. Co ale na tomhle filmu Ridleyho Scotta oceňuju je hloubka a vývoj postav, nejedná se o lacinou propagandu rovnoprávnosti žen, ale o skutečně mistrně prokreslenou fresku armádního prostředí a politiky v USA s dostatkem prostoru pro hlubší náhled charakteru jednotlivých postav. Jediné co mě vadilo byl ten až přespříliš patetický závěr, ale jak jinak u amerického filmu a jejich zbožné úctě k NAVI.
sQelle
sQelle
2 814 bodů
4
Je to asi tak dobrý jako vtip Chrise Rocka. Jen narozdíl od Willa tomu nepřijdu hned nafackovat. Myslím, že jsou jiné filmy R. Scotta, které by zasloužili nějakou propagaci na udílení cen. Zkrátka to je další zpracování filmu na téma jdi si za svým snem, i když ti to nikdo z tvého okolí nebude přát, ale nakonec to zvládneš a to okolí změní názor a hrdě tě poplácá po rameni.
hroufie
1 416 bodů
6.5
Kritiky často zhazováno, přesto pro mnoho lidí dnes již kultovní snímek.