Capote

72%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Když začíná film záběry na lány obilí, je myslím jasné, co od zbytku očekávat. Pokus o hluboký film, který je ve skutečnosti nudný jak telefonní seznam. Nad vodou snímek drží Hoffman, ale jen tak tak, protože imitování Capoteho není tak silné jako jeho obvyklé charisma. Mnohem lepší než tenhle film je podívat se na staré dobré In Cold Blood. Uznávám, že celá konstrukce Capoteho je zajímavá. Teoreticky je to velmi povedený film a přemýšlet o jednotlivých motivech je nepochybně zajímavé. Sledovat to v praxi mě ale prostě nezajímalo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) je úspěšný spisovatel a novinář, který Ameriku oslovil slavnou Snídaní u Tiffanyho. V novinách ho zaujme článek o vraždě farmářské rodiny v malém městečku Halcomb v Texasu. Píše se rok 1959 a Capote se svojí asistentkou Harper Lee (Catherine Keener) navštíví město, aby o tom napsali článek. Seznámí se s šerifem (Chris Cooper), který se přes počáteční nedůvěru stane jejich přítelem. Brzy dokonce chytne i dva vrahy, kteří rodinu pravděpodobně zabili. Capote se rozhodne sepsat ne článek, ale celou knihu o cestě ke zločinu a založí tím celý literární žánr. Capote je americkou legendou a tvůrci se rozhodli k velice ambicióznímu kroku, kterým je natočení dobového snímku bez účasti hvězd, ale za to s kvalitními charakterními herci. Takovýto druh filmu pak čekají pouze dva osudy – prvním je přízeň New Yorské nesmírně kritické smetánky a festivalový úspěch podpořený jednou možná i širší distribucí, tím druhým je nepřízeň New Yorské kritiky a brzký konec filmu v balíku s nějakým trhákem společnosti, co film zaplatila. Capote je naštěstí ten první případ. Film je především strhující herecké sólo Phillipa Seymoura Hoffmana, který zvládl naprosto neuvěřitelnou přeměnu v úlisného výstředního egocentrického homosexuálního spisovatele, který však svou silou osobnosti zvládá neuvěřitelnou manipulaci s jinými lidmi. Ostatní herci jsou ovšem také skvělí. Zaujme především vrah s nevinnýma očima Clifton Collins jr. a pak neuvěřitelně skvělý Chris Cooper. Film má pomalejší tempo, velice sugestivní atmosféru zadrhávající se pod kůži a neodfláknutou i když komorní výpravu. Capote je mimořádně zdařilý film.
avenis
avenis
8 056 bodů
3
Ne, nelíbilo se mi to. Balada o ukňouraném teplém, byť slavném spisovateli, jehož zájem o vraha Perryho má pouze sobecké pozadí. Děj se vleče, hudba připomíná něco, co už jsem slyšela v jiných filmech, nuda, nuda, nuda. Jediné, co bylo zajímavé, dabing Miroslava Táborského. (7.10.2014)
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Zajímavě pojatý crossover dramatu a čirého životopisného přepisu s pár velmi silnými momenty a spoustou malých pravd o životě. Jen pořád nevím, jestli je Hoffman génius či jen parodie na Hoffmana. Jeho obligátní loserský projev tentokrát překročil jakousi hranici, kde se tohle dá nějak rozumně změřit.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Zajímavý film. A vskutku vynikající výkon Philipa Seymoura Hoffmana. Navíc když vím, že kvůli této roli zhubnul 18 kilogramů! Co odříkání to muselo pro něho být! Škoda, že on sám tak záhy zemřel a ještě navíc na předávkování drogama. Že si ty drogy (kokain, heroin, amfetamin) nedokázal odepřít! Otec tří dětí! Jen si říkám, proč oba dopadení dostali provaz, když vlastně podle výpovědi Perryho Smithe Trumanu Capotovi vraždil jen on sám. Alespoň jsem to tak pochopila. Teď abych si ten román přečetla!
Jose26
115 bodů
8.5
Váš film je opravdu vynikající, pane. Lepší než ty předchozí. Thank you, thank you. Doporučuji tento velice autentický dobový filmík s mrazivou atmosférkou zhlédnout ve vynikajícím českém dabingu - opět se potvrdilo, že česká dabingová škola ve světě těžko hledá konkurenci.