Mezi nepřáteli

67%
Mezi nepřáteli
Plakát traileru

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Vkusně natočený snímek o hrůzách partyzánské války z pohledu francouzských vojsk v Alžírsku. Francouzští tvůrci tímto dokázali, že i v Evropě se dá natočit slušný válečný film. Tématem jsou události z 50. let minulého století, kdy Francouzi bojovali o území Alžírska, které bylo v té době francouzskou kolonií. Osvobozenecké frontě se to samozřejmě nelíbilo a tak se Francouzům tvrdě postavili. Už od prvního okamžiku je poznat rozdílnost ztvárnění. Zajímavé kamerové záběry za použití nezvyklých filtrů, či poněkud neobvyklá hudba. Hrdinské činy tu samozřejmě chybět nemohou, takže na skutečné reálnosti dějství se tu uvažovat zase moc nedá. Jako biják je však toto filmové dílo přijatelné. A konečně je možnost zase sledovat na bojišti někoho jiného, než neustále americkou armádu. Pro fanoušky válečných filmů je to dobrá volba.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Až na ty celkem dobře udělaný akční scény je to tak trošku nuda. Parta rádobyvojáků pobíha mezi kamenama a střílí civilisty. No nevim. 58%

Dodatečné informace

Původní název:
Ennemi intime, L' (více)
  • Francie Mezi nepřáteli
  • Francie Ennemi intime, L'
  • Francie Içimizdeki düsman
  • Francie I fiendens närhet
  • Francie Intimate Enemies
  • Francie Medzi nepriateľmi
  • Francie O ehthros mesa mou
  • Francie Vihollisen läheisyydessä
Premiéra v ČR:
22. 11. 2007
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Francie
Rozpočet:
9,78 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění