Úplně vyřízený chlap

61%
Úplně vyřízený chlap
Plakát traileru

Ostrava - Kunčice , 1953: stejný den jako manifestační tryzna za J. V. Stalina se koná pohřeb brigádníka Bédi Nevěřila, tragické oběti byrokratické kádrovací mašinérie... Příběh se odvíjí ve vzpomínkách jiného brigádníka, bývalého novináře Karla Kratochvíla. Povrchní realizace předlohy, které ve své době budila mimořádnější pozornost.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Rané budování socialismu v tzv. výrobním filmu z prostředí stavby ocelárny v Ostravě-Kunčicích za stalinismu. V šedesátých letech, tedy v době takzvané nové vlny, se natočil poměrně odvážný snímek o dopadech přísného kádrování jednotlivce v rámci nejpřísnějšího hledání vnitřního nepřítele. Ano, dělník či brigádník se mohl snažit, jak chtěl, ale když nepadl do oka, děli se věci, v zájmu strany, vskutku děsivé. Takže přesněji řečeno se jedná o příběh temné absurdity doby. Ukazuje se tu, jak se dělaly stalinské čistky a kádrovací procesy, které mnohdy měly až tragický konec. Budovatelská poetika z filmu samozřejmě stále vyčnívá a v rámci tématu snad i účelově, ale po psychologické stránce a dění na stavbě, právě v daném režimu, je dramatický příběh natočen poměrně dobře. Jedná se o kritiku doby, která ničím neškodí a jako filmová připomínka temného stalinismu může i nadále posloužit i v dnešní době. Příběh muže, kterého neoprávněně zlikvidoval socialistický režim. Tohle se prostě chtě nechtě musí vidět.
kawa
3 388 bodů
7
Zajímavé drama popisující kult osobnosti a moc strany v 50. letech. Na stavbě ostravské hutě se stekávají různé existence, od cikánů, kapsářů a politických vyvrhelů doby. Mezi nimi je i jeden, kterého aktivistická předsedkyně strany za údajnou zradu za protektorátu dožene ku sebevraždě. Nad syrovým zpracováním a všude přítomným soudruhováním vyniká herecká linka Nového, Peterky, Beyvla a Vojty. Zajímavý filmový pokus na ožehavé téma.

Dodatečné informace

Původní název:
Úplně vyřízený chlap (více)
  • Československo Úplně vyřízený chlap
Premiéra v ČR:
21. 5. 1965
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění