Únos

40%
Únos
Plakát traileru

Komunistický propagandistický film, který měl „správně“ přiblížit skutečnou událost, úlet československých Dakot pilotovaných bývalými příslušníky RAF do emigrace. Příběh odehrávající se na plátně je sice vylhaný od začátku až do konce, nezbytný ideologický balast vyvažují krásné dobové záběry letounů ČSA a Československého letectva v roce 1951. Ve filmu jsou zřejmě poslední záběry našich Mosquit, před jejich likvidací.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
1
Temná československá filmová padesátá léta minulého století byla jen a pouze ve znamení bolševické propagandy a to napříč všemi žánry. Vznikly tak snímky oslavující dělnickou třídu a samozřejmě i varující proti zlému americkému imperialismu. Tento snímek je jeden z nich a dnes už slouží jen jako názorná ukázka, kam až může propagandistická zlovůle moci zajít. Námět byl sice použit na základě skutečné události, ale to je na celém počinu zcela všechno. K únosu dopravního letadla a donucení k letu na Západ skutečně došlo a tuto skutečnost, samozřejmě v naprosto jiné situaci, později použili i tvůrci slavného televizního seriálu ´30 případů majora Zemana´ (1974-79) a to v epizodě ´Mimikry´. Dějově tu tedy máme nějaké ty třídní nepřátele, kteří se dopustí únosu dopravního letadla a donutí piloty k letu na západ. Mezi cestujícími jsou samozřejmě komunistickému režimu věrní soudruzi a tak západní pohostinnost odmítnou a požadují návrat do vlasti. Jenomže mezi cestujícími jsou také lidé mající všelijaké vědecké a technické dokumenty, které by se Američanům náramně hodily. A tak se vše rázem změní ve vězeňské drama, plná nejrůznějších donucovacích prostředků, jaké známe z doby německého Gestapa či komunistické StB. Natočeno je to zručně, o tom žádná, ale na něco takového prostě musí mít divák silný žaludek. Těm je tímto ukázáno, čeho všeho jsou američtí imperialisté schopni, čímž vzniká důvod se mít před nimi na pozoru. A to si říkají obránci míru. Snímek tedy plně politický a dnes už skutečně slouží pouze jako historická ukázka manipulování lidí silnou stranickou propagandou v hraných filmech. A právě z tohoto důvodu by se mělo na tento snímek přihlížet. Nebrat nic z toho vážně a jen žasnout nad bolševickými výdobytky.
Fingon
16 886 bodů
4
Ach bože, unesli letadlo s pravověrnými komunisty na palubě, a rovnou do západního Německa, achich achich, věrní svazáci zpívají internacionálu...

Dodatečné informace

Původní název:
Únos (více)
  • Československo Únos
  • Československo Die Entführung
  • Československo Kidnapped
Premiéra v ČR:
30. 1. 1953
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění