Smuteční slavnost

74%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Že byl tento film v trezoru ještě před premiérou je naprosto jasné. Toto asi soudruhům příliš nevonělo. Krásně a syrově natočený příběh, kam až chapadla sahala a že zestátňování a združstevňování mělo vliv i na to, kde a jak mohl být člověk pohřben. Skvělé výkony Josefa Somra a Jaroslavy Tiché a truchlivá.. až naléhavá hudba povýšily film ještě o stupínek nahoru.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Velmi impozantním společensko-kritický příběh zasazený do 50. let minulého století odehrávající se na vesnici a to z pohledu pěti vypravěčů. Natočeno je to dle románu spisovatelky Evy Kantůrkové, která skvěle vykreslila události roku 1948, následnou kolektivizaci zemědělství a rozklad letitých tradic vesnického života. Vdova po zesnulém Janu Chladilovi, usiluje o to, aby byl její manžel důstojně pohřben ve vesnici Svažov, odkud byl před lety vyhnán. Chladilův pohřeb se nečekaně zvrhne v tichou manifestaci svažovských občanů. A právě kvůli tomu všemu se snímek dostal na černou listinu. Snímek, který se však postupem času stal velmi mimořádným a kvalitním filmovým dílem. Nebojácnost a odhodlanost ženy pohřbít zesnulého manžela jak si zaslouží právě v tak temné po únorové době se dá bez skrupulí označovat doslova za hrdinský čin. A to tehdejší politický režim prostě nemohl přenést přes srdce. Za zmínku i stojí, že spisovatelka byla v roce 1981 obviněna z podvracení republiky a zatčena. Tento snímek má v sobě tedy více tajemství, než by kdo čekal.
Fingon
16 886 bodů
8
Úžasně natočený film, který mne vtáhl a nepustil až do závěrečné scény, kdy jsem zůstal sedět a říkal si: A to je všechno? Čekal jsem opravdu nějaké finále... Ženě se podařilo dosáhnout svého cíle a papaláši můžou jen zírat, nicméně ve mně zbyl dojem neúplnosti.
frantisek-navorka
2 707 bodů
10
Výborný film o hodně hnusný době!! Škoda, že se dostal na veřejnost až tak pozdě. Všechno třeba mohlo vypadat jinak. Jenomže na třeba a kdyby se nehraje!