Smuteční slavnost

74%
Smuteční slavnost
Dlouho zakázaný snímek, natočený podle románu Evy Kantůrkové, se odvíjí ve dvou časových rovinách: jednak líčí vystěhování odbojného sedláka, jednak jeho pohřeb o několik let později ve vesnici, kam se nikdy nesměl vrátit - ani po smrti. Místní mocenská elita se smuteční slavnosti právem obává, průvod truchlících by se totiž snadno mohl změnit v mlčenlivý akt nesouhlasu. Režisér Zdenek Sirový, který baladicky laděný příběh rozložil do tří částí, postihl, jak údajný "socialismus s lidskou tváří" se s tím stalinským rozchází jen v otevřenosti represí, mocichtivost však zůstává stejná. Drama bezmála dosahující rozměru antické tragédie přivádí na scénu odhodlanou ženu, vdovu po zesnulém, která urputně, bez ohledu na ustrašeného služebníka božího a navzdory místním funkcionářům, prosazuje honosnou poslední cestu. Tvůrci se přitom vyhýbají heroizaci svých hrdinů.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Že byl tento film v trezoru ještě před premiérou je naprosto jasné. Toto asi soudruhům příliš nevonělo. Krásně a syrově natočený příběh, kam až chapadla sahala a že zestátňování a združstevňování mělo vliv i na to, kde a jak mohl být člověk pohřben. Skvělé výkony Josefa Somra a Jaroslavy Tiché a truchlivá.. až naléhavá hudba povýšily film ještě o stupínek nahoru.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Velmi impozantním společensko-kritický příběh zasazený do 50. let minulého století odehrávající se na vesnici a to z pohledu pěti vypravěčů. Natočeno je to dle románu spisovatelky Evy Kantůrkové, která skvěle vykreslila události roku 1948, následnou kolektivizaci zemědělství a rozklad letitých tradic vesnického života. Vdova po zesnulém Janu Chladilovi, usiluje o to, aby byl její manžel důstojně pohřben ve vesnici Svažov, odkud byl před lety vyhnán. Chladilův pohřeb se nečekaně zvrhne v tichou manifestaci svažovských občanů. A právě kvůli tomu všemu se snímek dostal na černou listinu. Snímek, který se však postupem času stal velmi mimořádným a kvalitním filmovým dílem. Nebojácnost a odhodlanost ženy pohřbít zesnulého manžela jak si zaslouží právě v tak temné po únorové době se dá bez skrupulí označovat doslova za hrdinský čin. A to tehdejší politický režim prostě nemohl přenést přes srdce. Za zmínku i stojí, že spisovatelka byla v roce 1981 obviněna z podvracení republiky a zatčena. Tento snímek má v sobě tedy více tajemství, než by kdo čekal.
Fingon
16 886 bodů
8
Úžasně natočený film, který mne vtáhl a nepustil až do závěrečné scény, kdy jsem zůstal sedět a říkal si: A to je všechno? Čekal jsem opravdu nějaké finále... Ženě se podařilo dosáhnout svého cíle a papaláši můžou jen zírat, nicméně ve mně zbyl dojem neúplnosti.


Dodatečné informace

Původní název:
Smuteční slavnost (více)
  • Československo Smuteční slavnost
  • Československo Funeral Ceremonies
Premiéra v ČR:
1. 6. 1990
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
18+
Čeština:
Smuteční slavnost je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch