Přijela k nám pouť

72%
Přijela k nám pouť
Příběh o přátelství dvou děvčátek a o soupeření klukovských fotbalových mužstev ze dvou sousedních vesnic, z nichž každý se snaží pro sebe získat svého vrstevníka Janka, který přijel na kolotoči a hraje fotbal "jako Pelé"... Autorkou portrétu v památníku je Věra Plívová - Šimková. (oficiální text distributora)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Dětský film o dětském světě dětskýma očima plný šarvátek, skotačení , krásných dětských písniček a úsměvů. Nádherná filmová vzpomínka na dětství dnešní starší generace, která si při sledování tohoto snímku už jenom povzdechne, kdeže ty časy jsou. Ne, takovéhle filmy se dnes už opravdu netočí. Jedná se o obyčejný příběh na základě stejnojmenné knihy, kterou má na svědomí scenáristka a režisérka v jedné osobě, Věra Plívová-Šimková, odehrávající se na vesnici, kam jednoho krásného dne zavítala pouť. To vždy bylo něco. Maringotky, houpačky, střelnice, řetězák. Ve své době to byl hodně úspěšný snímek převážně v očích děvčat, které po vzoru filmových protagonistek venku tancovali a zpívali si dodnes velice vtíravou písničku: "Žluťásku, žluťásku, čičorečko...". Jen tak mimochodem, čičorečka je žlutá rostlina. Při dnešním pohledu už se jedná o přívětivý nostalgický film, ve kterém najdeme snad všechno. Vesnický život dospělých i dětí, jak se na vesnici pořádala pouť a dobové kolotoče, známé písničkové hity populární hudby, a co víc, dětské role dnes již nemálo známých osobností. A že jich tu je. Naprosto úchvatná je také volnost dětí, kterou si dnes už neumíme ani představit. Dnešní mladé generaci tento film už absolutně nic neřekne a spíš ho budou zesměšňovat. Takový už je vývoj generací. Dá se také říct, že se bohužel jedná o snímek pozapomenutý, neboť do vysílacího schématu žádnou televizí zařazován není. A je to škoda.
Fingon
16 886 bodů
6
Už je to dřív, co jsem tenhle film viděl... ale určité obrazy a písničky zůstaly... Helé, Pelé, Žluťásek nebo bahnitá klouzačka... ---- 2022: "Teda, fotbal hrajete blbej. Ale skluzavku máte perfektní" "Já sama!"
avenis
avenis
8 056 bodů
10
Film mého dětství, který jsem vždycky milovala a miluju dodnes. Co na tom, že všechno je zidealizované, tak to děcka vnímají a proto je film tak hezký. Kdo by nevzpomínal na kolotoče a houpačky, cukrovou vatu a papírové růže ze střelnice? Kdo nemá podobné vzpomínky na své vlastní dětství? :) Jsou tu krásné písničky a dětští herci jsou výborní. A nejlepší je klouzačka.

Dodatečné informace

Původní název:
Přijela k nám pouť (více)
  • Československo Přijela k nám pouť
  • Československo The Funfair Has Arrived
Premiéra v ČR:
15. 11. 1974
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Přijela k nám pouť je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch