Proč?

74%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Velmi dobře natočený film. Spousta mladých herců, kteří se proslavili až později. Syrovost ostatních herců-neherců dodala filmu něco navíc. Pro mě pecka. Tento film si nikdy nenechám ujít a to třeba jen proto, že ho v TV skoro nedávají. Odvážný projekt, zejména v roce 1987..
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Celkem sranda, kdysi jsem měl tenhle film zafixovaný jako drsnou a znepokojivou sondu do tvrdého sparťanského jádra. Teď už jsem ho ale skoro nemohl brát vážně. Ten film je prostě jako drama špatný, ale to téma je naštěstí dost silné samo o sobě, takže i když je to herecky hodně mimo, koukatelné to rozhodně je.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Nejlepší film Karla Smyczka pro mě zůstává spíš polemikou doby osmdesátých let a zoufalého sociologického experimentu populační exploze, která měla vytvářet nemyslící stroje. Výsledkem je opak, než scenárista dost možná zamýšlel, místo svazáckého zobrazení společenského neřádu se film stal základním kamenem a téměř náboženstvím. Jeden z mála českých filmů, který si zaslouží přívlastek kultovní film.
hrumsrt
hrumsrt
9 274 bodů
8
Přestože to působí vizuálem a některými prvky jak z dobových vzpomínek Sagvana Tofiho, tak na aktuálnosti to zase tolik neubírá. Doplnit to pak dokumentaristickým postupem není tak okoukané a jen to příjemně nabourává styl filmu. Téma a "poselství" zůstává. Někteří fotbalový fanoušci jsou hovada! Fotbal je více než sport, je to styl života... Ale některé skupinky lidí mají pocit, že musí do těch devadesáti minut ještě míchat vandalství a roztržky. Celá ta pasáž ve vlaku, a že to na ní defakto stojí, je opravdu nepříjemná a místy až odporná. S každou ženou tam zacházejí, jak s "mluvící vagínou" a velmi surově jim to dávají najevo. Krásná ukázka davového efektu a toho nejhoršího z jakéhosi bouráctví. Jak si je však posadí příslušníci 5.B k podání vysvětlení, tak jsou jak malý nevinní kluci - "Já nic, to někdo jinej." 75%
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Na dobu vzniku určitě hodně drsné, syrové, ale tohle nenapsal John, ale realita a život sám. Už v těch letech byli fanoušci taková zvířata, která více jak fotbal zajímalo vždy jen to násilí. Režie výborná, Johnův scénář, sice občas moralizuje těma rozhovorama, ale je hodně dobrej. Herecké obsazení v čele se skvělými Langmajerem, Dejdarem, Landou, Potměšilem a mnoho dalšími.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
Proč? Protože jsme mladí agresivní chuligáni, co rádi chlastaj, šukaj, demolují veřejný majetek a perou se s každým, kdo nefandí stejnému týmu, jako my. Poměrně drsná sonda, která zvířila vodu, do té doby poklidné české kinematografie.
Ombak_Penari
2 764 bodů
8.5
Mezapomenutelný snímek, to bezesporu. Ovšem, ironií je, že je tak dobře natočený a zahraný, že pro mnohé mladé se namísto varování stal inspirací. Ale to se asi dalo čekat a jinak to snad ani být nemohlo. Jinak pokud jde o herecké výkony, tak pro některé herce to asi nebyla moc těžká úloha, protože zrovna procházeli svými telecími lety. Docela by mě zajímalo, jak se na to všechno dnes dívá třeba Daniel Landa a jaká pro něj tehdy byla práce na tomto filmu.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Tak to byl opravdový nářez.Natočit takový film.Ti nahoře si libovali že bojuje protinasilí a my dole zírali co se to děje.