Protiúder

56%
Protiúder

Požárník Gordy Brewer v jediném strašlivém okamžiku ztratí ženu a dítě. Oba se totiž stanou náhodnými oběťmi bombového útoku. Když pátrání po pachateli atentátu začne pomalu utichat a Gordy dojde k závěru, že viník možná nikdy nebude vydán spravedlnosti, rozhodne se vzít jeho osud do vlastních rukou. Vydává se do Kolumbie, aby teroristy našel. Bude však muset bojovat nejen v džungli, ale i v ulicích Chicaga, protože teroristé plánují další atentát...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
5.5
Tento film patří k Arnieho nejslabším vůbec. Sice je scénář typický na svou dobu i Arniemu šitý na míru, přesto filmu chybí ten pravý spád a propracovaná akce. Zkrátka nemá film tu pravou šťávu a nevyhnul se spoustě "klišé". 55% s přimhouřeným okem kvůli Arnoldovi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6
Příběh začíná zásahem hasičů během požáru, z nichž jeden, pod jménem Gordy Brewer, má tvář Arnyho. Tohle nedá si nevzpomenout na starší snímek 'Náhlá smrt' (1995) s Jeanem-Claudem van Dammem mající úvod stejný, takže pochopitelně vzniká otázka: Natočil snad Arny také svoji smrtonosnou past a kopírovali tvůrci námět zmíněného snímku? Následující minuty ukazují, že je vše nakonec přeci jen jinak. Teroristé se samozřejmě objeví, svůj čin ale vykonají a Gordyho rodina během toho zahyne. Gordy však okamžitě nejde do akce, jak by se mohlo zdát. Snímek se veze spíše na poli akčního dramatu, čímž po divácké stránce vzniká určité zklamání. Samozřejmě že Gordy svět zachrání poté, co po delším čekání nakonec přeci jen vezme věci do svých rukou, ale ne tak, jak by si mnohý představoval. Jde tedy o klasickou dějovou šablonu o mstě, do kterého je začleněna aktuální problematika obchodu s drogami, mezinárodního terorismu a nejednoduchá politika. Celému konceptu chybí patřičné napětí a správný tah na branku. Některé scény dokonce jakoby přechází do dobrodružného žánru, z čehož v jistém smyslu vzniká určitá podivnost. Ono je tady vůbec neobvykle až moc absurdních scén, které vypadají spíše směšně, než aby se mohly brát vážně. Arny však vážně hraje, ale jak je vidět, ponurosti stejně bylo učiněno za dost. Těžko říct, jestli takovému vyznění snímku nebylo zapříčiněno útoky z 11. září 2001. Nejen že kvůli tomu byla posunuta o několik měsíců premiéra, ale byla dokonce vystřižena scéna s únosem letadla. To je ale jediné, o čem se ví. Buď jak buď, snímek tímto spadá spíše do průměru a v Arnyho filmografii o zklamání skutečně jde.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6
V zásadě si říkám, jak je možné, že režisér Uprchlíka, který má k dispozici velký rozpočet, hvězdy jako je velký Arnie, Francesca Neri, Cliff Curtis nebo John Leguizamo může natočit tak průměrný film. Přitom děj není špatný, prostředí hasičů je atraktivní, ale co naplat, když to nápady nehýří a sranda to také moc není. Škoda.


Dodatečné informace

Původní název:
Collateral Damage (více)
  • USA Protiúder
  • USA Collateral Damage
  • USA Chladná pomsta
Premiéra v ČR:
11. 4. 2002
Země původu:
USA
Rozpočet:
85 mil. USD
Tržby:
78,38 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch