U snědeného krámu

70%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Ve filmografii Vlasty Buriana tento snímek nemálo překvapuje svým žánrovým zaměřením a to v rámci dramatizace. Burian si neobvykle zahrál zápornou roli a byť se skutečně jedná o dramatické dílo, sem tam si nějakou tu humornou stránku přeci jen neopustil. Příběh je zpracován na základě knižní předlohy autora Ignáta Herrmanna, avšak scénář byl sepsán dle divadelní hry uváděné v Burianově divadle. V něm je pozornost soustředěna na kupce Žemlu, ale Martin Frič jej převedl na postavu rytmistra Killiána, právě v podání Vlasty Buriana. Dějová linka se však stále drží svého námětu. Kupce Žemlu si mistrovsky zahrál František Smolík, čímž jeho tragický osud po emocionální stránce skutečně nemálo zasáhne. Snímek je převážně dialogový, ale svým vyzněním naprosto silný. Divadelnost je tak tedy znatelná, i když se Frič, po filmové stránce neobvyklými metodami, z toho snažil vymanit. Svým způsobem je to snímek depresivní a pokud někdo z diváků začne nenávidět už rotmistra Killiána, který zneužívá dobrotu kupce Žemly, film splňuje svůj dramatický účel. Ano, jakmile se tedy objeví Vlasta Burian, sem tam se jeho výřečnostem zasmějeme, ale celkově skutečně není o co stát. Zkusil si jinou charakteristickou roli a nepřekvapujíc mu to vyšlo. Že se s poctivostí nejdál dojde? Tak to je potřeba shlédnout tento film, který přesvědčí o opaku. Takže očekávat komedii vlivem účasti Vlasty Buriana je chyba. Zbytečně tak dojde ke zklamání.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Ne všechny filmy pro pamětníky mě ještě dnes osloví. Některé už vypínám. Ale líbí se mi filmy podle literární předlohy, pokud tedy nejsou příliš předělané. A to se dříve nedělalo. Román "U snědeného krámu" je nejvýznamnějším a zároveň i nejznámějším románem Ignáta Hermanna. V tomto filmu Vlasta Burian jen sekundoval. Hlavní postavou je František Smolík jako nešťastný kupec Martin Žemla. Je to smutný film. Ale vždycky, když jsem ho viděla, měla jsem pocit něčeho výjimečného. Domnívám se, že tento film předstihl svou dobu. Dokonce režisér Martin Frič spolu s architektem vytvořili věrnou kopii už neexistující Václavské ulice, kde se děj odehrává, i hospodu Na Slovanech.
kawa
3 388 bodů
6.5
Jedna z nejslabších burianovských rolí uvozuje tragický příběh, ze kterého vystupuje jen lidství kupce Žemly. Vlasta Burian se ve filmu zbytečně pachtí v němčině.