Zaostřit, prosím!

61%
Zaostřit, prosím!
Plakát traileru

V této povídkové satiře naposledy vystoupil král komiků Vlasta Burian. Humor jednotlivých scének je ovšem hodně krotký a neprůbojný, aby snad nebyl nikdo dotčen. Tak že se pobavíme jen zmatky, které způsobí jeden anonym. Rozesmějí rozpaky literárního kritika, jenž neví, zda má knihu chválit, nebo odsoudit, dočkáme se i nového ředitele ¨, jenž si své budoucí působiště přichází prohlédnout inkognito.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
4
Politická atmosféra koncem padesátých let minulého století dodalo filmovém tvůrcům odvahu se pomaloučku vrátit k filmové satiře ohledně společenských a hlavně pracovních poměrů. A tak vznikl tento povídkový film, který se snaží prezentovat projevem sebekritičnosti. Že se to vůbec nepovedlo, muselo být jasné už tehdy. Takže co se týče samotných povídek, jedná se jen o obyčejné úsměvné příběhy s výdobytky dodnes známé, což je snaha dosáhnout své kariéry, pokrytectví a hlavně pracovní ulejvání. To, co je prezentací, s jinak výborným, Ladislavem Peškem, ve snaze povídky spojit, se spíše honosí až neskutečnou trapností. Režisér Martin Frič, který má ve své filmografii plejádu dodnes výborných snímků, se tedy sice, jako vždy, snažil s námětem poprat, ale houby víme, jaký byl nad tím vším stranický dohled. A tak to dopadlo, jak to dopadlo. Nevalně. Nejvíce ale asi potěší účast již nemocného Vlasty Buriana, pro kterého se tímto jednalo o poslední filmovou roli. Pro něj typické energie se vlivem zdravotního stavu sice již nedočkáme, ale svým typickým projevem přesto nezklame. I když už to na druhou stranu také není úplně ono. Na snímku se tedy stále podepsala doba, ale snaha se zase cení. Proto se zřejmě snímek nestal pozapomenutým.
kawa
3 388 bodů
7
Sérii 3 krátkých příběhů spojuje režisérský tým Ladislava Peška, který se snaží být autentický. Jinak docela zajimavá podívaná, ale trochu nudná.

Dodatečné informace

Původní název:
Zaostřit, prosím! (více)
  • Československo Zaostřit, prosím!
Premiéra v ČR:
25. 12. 1956
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění