Goyovy přízraky

73%

Komentáře a recenze 11

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Natalia Portman a Javier Bardem skvělí, Forman geniální. Koho baví muzika Paula McCartneyho a líbí se mu Natalie Portman, koukněte se na https://www.youtube.com/watch?v=4NEQyJm87LY
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Forman mě poprvé nefalšovaně zklamal. Veskrze průměrný film, který zmateně neví, co by vlastně řekl. Nepříjemná hudba to sráží, výborní herci nezachraňují.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Posledním Formanovým celovečerákem jsou Goyovy přízraky, které chystal již během studií na FAMU. Snímek připravovali dlouholetí přátelé Saul Zaentz a Jean Claude Carriére a již samotným názvem poněkud klamali tělem. Film je totiž o něčem úplně jiném, než by člověk předpokládal a docela škoda, že film nenatočili skutečně někdy v sedmdesátých letech.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Nejlepší český režisér v tomto snímku svým typickým mistrovským způsobem vykresluje tvrdý život z dob Francouzské revoluce a strasti všech obyčejných lidí a hlavně v první třetině, podporován výtečnými herci, dokáže diváka bez problému vtáhnout do nadějně rozjetého příběhu. Postupně ale panu Formanovi dost dochází dech, celková zápletka je pro takto ambiciózní film strašlivě slabá a nedotažená. Konec pak přichází z čista jasna a bez větších emocí. Ano, poučil jsem se o nekompromisních metodách tehdejší inkvizice, ale to z Goyových přízraků nadprůměrné drama neudělá.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Na českého režiséra určitě výborná práce, ale jinak ne takové jak sem čekal. Co víc dodat, každopádně hvězdička navíc za herecký výkon Natalie, to jsem teda čuměl. 67%
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7
První film, který jsem od tvůrce Miloše Formana viděla, a první, který mi řekl, jak impozantním tvůrcem je. Příběh z období inkvizice je až hororově nádherný a tak realistický. Výběr herců, z nichž vyzdvihnu hlavně Natalie Portman, je naprosto dokonalý.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
10
Stejně jako Amadeus sestává i tento film z řady spojených historek vynikajících nejen dokonalým řemeslným provedením, ale i hutností děje a velkou výpovědní hodnotou. Studie charakteru, obraz doby a především nesmírné utrpení Ines, vyřčené i nevyřčené, ve mě zanechaly hlubokou stopu. Spekulovalo se o tom, zda je film nějakou alegorií totalitního režimu, ze kterého režisér vzešel, ale já jsem přesvědčen, že tomu tak není. Neexistuje totiž nic z činů komunistů, co by dávno před nimi a o mnoho stovek let déle neprováděla církev svatá. Ať hoří v pekle!!!
HappyPiere
HappyPiere
2 773 bodů
6.5
Začátek skvělej, druhá polovina horší...
miza
miza
2 336 bodů
8
Mám rád tyto druhy ponurných filmů,plných intrik a tak jsem byl spokojen.Prostě to byla svým způsobem zvlaštní doba.
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
6
Nejvíc mi na Goyovi vadí jeho vykalkulovaná a umělá vypočítavost. Má to své produkční values a storytelling je odvedený opět mistrovsky, tedy Formanovsky. Scénář ale v půli hrozně moc drhne a ten přechod o 15 let je až obtížně neuvěřitelný a jeho atmosféra kolísá z temnoty do absurdna. Pomocníkem není ani výprava, která působí jako navoněná bída. Kdyby to byla jen bída, tak by to bylo o dost lepší. Takhle se tam leští šaty, tvářičky a make-upy i u vězňů inkvizice a to ubírá na autentičnosti ještě více. Polemizování nad úmysly autora můžou být nekonečné, protože film nabízí několik filosofií. Od nechutné aristokratické vlády, přes geniální a klidnou mysl Francisca, či velký zákulisní pohled na počátek Francouzské revoluce. Konečný problém je ten, že dostanete jen od každého trochu a z filmu se stane průměrný historický film s citem pro vyprávění, které ani tu trochu smysluplnosti nezachrání.