Tam na konečné

71%
Tam na konečné
Konečná tramvaje je místo, na kterém svět končí nebo začíná, záleží na úhlu pohledu a směru jízdy. Stojí tam obyčejný dům, v němž žijí obyčejní lidé. Stanou se z nich hlavní hrdinové filmu, a na několik desítek minut tak mohou být alespoň trochu výjimeční. Sledujeme, jak odcházejí ze svých bytů, vracejí se do nich, míjejí se na schodech, jsou na sebe milí nebo se urážejí. Jejich životy se protínají nebo spojují stejně jako tramvajové koleje. Hlavní postavou je dívka, která se teprve učí žít. Mládí, to jsou pro ni rychlé a úžasné změny. Na jaře lidi pozoruje dalekohledem a je nadšená ze zdánlivých malicherností. V létě má již vážný vztah a musí se rozhodnout o své budoucnosti. Na podzim a v zimě si čím dál tím více uvědomuje, že se všechno neodehrává jen podle jejích představ. Kým bude a co bude dělat, až přijde další jaro? (Film Europe)



lamps
lamps
15 156 bodů
5.5
Dějově hrozně rozmělněný náhled do života několika lidí, jejichž osudy se protnou v bytovce na konečné stanici tramvaje. Chybí tomu neorealistický naturalismus a příběh neponouká tak objemné myšlenky, aby se divák i přes krátkou stopáž nezačínal pravidelně nudit. Vyzněním spíše pro ženské publikum, páni si v tom dneska moc podnětného nenajdou.
kawa
3 388 bodů
7
Filmový příběh jednoho činžovního domu, kde se vyskytuje láska a smrt, dobří a špatní lidé, závist a alkohol a malé bezbranné dítě. Velmi zajímavě natočeno, příběhy malých lidí, kteří zápasí každý den se svými osudy. Tento film trochu zapadl. Vladimír Ráž opět v záporné roli sebestředného intelektuála.


Dodatečné informace

Původní název:
Tam na konečné (více)
  • Československo Tam na konečné
  • Československo At the Terminus
  • Československo House at the Terminus
Premiéra v ČR:
20. 12. 1957
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění