Vlčí jáma

73%
Vlčí jáma
Volná adaptace stejnojmenného románu Jarmily Glazarové, realizovaná režisérem Jiřím Weissem, zachycuje nerovné manželství dvou povahově protichůdných lidí, starší, citově prázdné ženy a jejího mladšího manžela, milovníka přírody, umění a krásy. Jako třetí, rozhodující činitel, vniká mezi tyto dva lidi mladičká schovanka Jana, která hluboce přilne k otčímovi. Také on k ní chová jiné city než jen otcovské. Prokletí maloměstského domu však nedovedou překonat... Režisér Jiří Weiss dokázal nejen sugestivně vylíčit dusné a nelaskavé prostředí, ale především velmi pečlivě vybral herecké představitele tohoto zvláštního trojúhelníku. Křehká krása Jany Brejchové, strhující herecká kreace Jiřiny Šejbalové a rovněž skvělý výkon Miroslava Doležala zaujaly diváky i kritiky hned při premiéře v prosinci 1957. Film získal na MFF v Benátkách 1958 cenu FIPRESCI. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Příběh postarší dámy a jejího o poznání mladšího manžel v nejlepších letech. Když si osvojí mladou schovanku, začne po ní samozřejmě otčím pokukovat. romantické scény poplatné své době, herecké výkony velmi dobré. Jarmila Glazarová měla to "štěstí", že byla vrcholnou představitelnou komunistické strany a tak její román nechali propagandy prosté a to na svou dobu nebylo tak časté. Co se mi líbili nejvíc, byla klidná filmařina, žádný zběsilý střih, kdy v dialozích musí přecházet po vteřinách kamera na každého z herců. Pěkné klidné a dlouhé záběry. Dříve bylo dobrým zvykem mít čisté ucelené záběry postav a obličejů. Dnes si nikdo neláme hlavu s tím, že hercům "řeže hlavy" v půli a jsem na to doslova alergický.
Fingon
16 886 bodů
8
"Tetička" je opravdu příjemná dáma, kterou je radost poznat... Ale Janě Brejchové to opravdu sluší...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Klenot domácího filmu, který je po hříchu přehlédnutý. Film natočený v Jičíně s výbornou Jiřinou Šejbalovou a mladičkou Janou Brejchovou zachycují svět za dveřmi poklidné Monarchie a úzkosti na první pohled spokojeného a zámožného páru. Přiznám se, že sledování rozhodně není příjemná záležitost, ale je to strhující psychologické drama.

Dodatečné informace

Původní název:
Vlčí jáma (více)
  • Československo Vlčí jáma
  • Československo Wolf Trap
Premiéra v ČR:
23. 5. 1958
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika