Ročník 21

62%
Ročník 21
Plakát traileru

Generaci narozenou počátkem 20. let postihla velká smůla - za okupace byla nahnána na práci do Říše. Mladí muži tam pracovali ve vyčerpávajících podmínkách, odklízeli trosky po náletech. Ale neovládala je slepá nenávist: jeden z hrdinů byl zavalen, když se pokoušel zachránit malé dítě, a v nemocnici se setkal se sympatickou německou sestřičkou, samozřejmě protinacisticky zaměřenou.




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Smutná romance z prostředí totálně nasazených mladých kluků ve válečném Berlíně a Drážďanech vychází sice z románu, ale ten jeho autor skutečně prožil. Ota Hofman společně s německým scenáristou a spisovatelem Gorrishem ubrousili hrany komunistické linii z předlohy a naopak vsadili na téma nenaplněné lásky půvabné německé sestřičky a hodného českého muzikanta Honzíka, který se do její péče dostane poté, co neopatrně vytáhne z trosek opuštěné dítě a spadne na něj zeď. Luděk Munzar je v roli Honzíka výborný, odehraje ji jak v češtině, tak ve velmi pěkné němčině a přitom skvěle vypadá. Škoda, že je to tak smutné a pochmurné, ale jinak je to přehlédnutý a velmi slušně natočený film.
kawa
3 388 bodů
7
Válečné drama, kde té války není moc, jen jedno rozbořené německé město, a ta stísněnost je podmíněna známostí "nedávné" historie. Ale tento příběh je vytažen do malého kroužku party mladých pražských mužů, kde jeden z nich je zavalen při záchraně malé dívenky. Ale další osudy jsou také jen nazančeny, až na kolaborujícího Vinkláře. Herecké (lidské) postavy žijí svým životem, trochu je tam popřena německá nadřazenost. Je to film zaměřený na jednu tu lepší stránku... Film zajímavý, ale vyprávění osudu ročníku 1920-1 mohlo být lepší.

Dodatečné informace

Původní název:
Rocník 21 (více)
  • Východní Německo Ročník 21
  • Východní Německo Rocník 21
  • Východní Německo Ahol szeretni sem szabad
  • Východní Německo Jahrgang 21
Premiéra v ČR:
21. 6. 1958
Země původu:
Východní Německo, Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění