Krvavá neděle

76%
Krvavá neděle

V neděli 30. ledna 1972 zastřelili v severoirském městě Derry britští vojáci 13 neozbrojených civilistů. Tato neděle, nazývaná také jako Bloody Sunday (Krvavá neděle) se zapsala do moderní historie Irska více, než jakýkoliv jiný den. Počínaje tímto dnem začaly nikdy nekončící boje přerůstající v civilní válku, která donutila stovky mladých mužů vrhnout se do služeb irské republikánské armády (IRA). Film vypráví příběh odehrávající se od rozbřesku do soumraku právě v onu Krvavou neděli, kdy se do ulic vydalo tisíce civilistů, proti nimž nastoupily jednotky vojáků. Film sleduje jednotlivé skupiny zúčastněné na dění ve městě (organizátory, britské vojáky i civilisty z obou rozdělených stran) se zaměřením na osudy dvou mladých mužů, Ivana Coopera, idealistického vůdce skupiny Civil Rights, jenž je členem katolického kempu a který věří v mírumilovnou změnu podle Martina Luthera Kinga a Gerry Donaghyho, sedmnáctiletého katolického rebela, který touží po založení rodiny a sňatku s jeho protestantskou dívkou, ale který je zároveň vtažen do násilných střetů s vojáky.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Na snímku je nejlepší to, že působí neuvěřitelně realisticky, téměř jako dokument s reálnými záběry z Irského Derry.. navíc je to dle pravdivé události, která vlastně odstartovala radikalizaci, nadšení a touhu po pomstě členů IRA. Jak to bylo doopravdy ohledně střelby do civilistů a jestli to byla "zlovůle" armády, nebo to byla reakce na střelbu radikálů IRA se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Na druhou stranu touha po realističnosti je pro oko diváka dosti nekomfortní, kamera se musela záměrně klepat, střih zběsilý. Celkově se jedná o nevšední a zajímavou podívanou - 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Tenhle film má naprosto nulovou výpovědní hodnotu. Je to jen obvinění. Možná oprávněné, ale z filmového hlediska není co doporučit. Roztřesená kamera, realismus - to už je trochu ohraná písnička.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Krvavá neděle vlastně předznamenává Greengrassův typický rukopis, který s filmy a nabobtnávajícími rozpočty náležitě vycizeloval. Na Krvavou neděli měl k dispozici 5 milionů dolarů a ve snaze o co největší autentičnost se zdráhal zbytečnému svícení, aby se nezpronevěřil své původní myšlence natočit film, co nejvěrněji. Mě osobně mrzí, že jsem film bohužel nikdy neviděl na velkém plátně, ale koneckonců i setkání na televizní obrazovce rozhodně stálo zato. Krvavá neděle byla totiž vysílána prakticky vzápětí po nasazení do kin v televizi a to byl bohužel důvod, proč byla diskvalifikována v souboji o prestižní Oskary.

Dodatečné informace

Původní název:
Bloody Sunday (více)
  • Irsko Krvavá neděle
  • Irsko Bloody Sunday
  • Irsko Domingo Sangrento
  • Irsko Domingo sangriento
  • Irsko Duminica însângerata
  • Irsko Kanli pazar
  • Irsko Krwawa niedziela
  • Irsko Matomeni Kyriaki
  • Irsko Sunday
Země původu:
Irsko, Velká Británie
Tržby:
0,77 mil. USD (celosvětově)

Podobné